Masaža po poškodbi ali bolezni: da ali ne?

6 maja, 2021
Andreja Šalamun

Za učinkovito okrevanje po bolezni ali poškodbi je izjemnega pomena tudi ustrezna masaža. Ta blagodejno vpliva na celotno telo, saj izboljša prekrvitev tkiv, lajša bolečine v mišicah, v vezivnem tkivu in sklepih, pove Tina Pavlovčič, maserka in lastnica družbe Eterra.

»Izboljša se delovanje krvnega in limfnega obtoka, s tem pa se pospeši regeneracija po poškodbah. Seveda pa mora biti masaža usmerjena glede na vrsto poškodbe,« opozori.

Kakšne vrste masaž so torej priporočljive med rehabilitacijo po poškodbah, med okrevanjem po boleznih? Zelo težko je govoriti na splošno, saj je vrsta masaže odvisna predvsem od tipa poškodbe in bolezni.

»V primeru lažjih poškodb, recimo zvina, kjer pride do otekline, se na primer izvaja limfna drenaža, da oteklina in bolečina hitreje mineta. Lahko se izvaja tudi kriomasaža, torej masaža z ledom, ki se nadaljuje z manualno terapijo, kjer z različnimi nabori tehnik in vaj okrepimo vezivno tkivo in vrnemo gibljivost v samem sklepu,« pojasni Pavlovčičeva.

Masaža po možganski kapi

Po možganski kapi je na primer zelo pomembno, da se rehabilitacija začne čim prej, z njo pa tudi usmerjena masaža, ki je odvisna tudi od tega, kateri del možganov je prizadet in kako močno. »Po možganski kapi je poleg drugih težav pogosto zmanjšan mišični tonus (hipotonija), saj mišice postanejo šibke in okorne, s tem pa je seveda oteženo tudi bolnikovo gibanje,« opozori sogovornica in doda, da je za lajšanje tovrstnih težav poleg raznih vaj in razgibavanja potrebna tudi masaža okorelih mišic, saj s tem lajšamo bolnikovo bolečino in pospešimo regeneracijo.

Včasih masažo tudi odsvetujejo

»Načeloma je masaža primerna za vse ljudi vseh starostnih skupin, seveda pa se prilagodi potrebam posameznika,« pravi Tina Pavlovčič. »Tako bomo na primer osebam, ki so bolj športno aktivne, izvajali športno masažo, masažo globokih tkiv ali terapevtsko masažo z dodatkom trigger point terapije, starejšim osebam pa večinoma klasično masažo,« pojasni.

Opozori pa, da vseeno v določenih primerih masažo odsvetuje – na primer pri svežih poškodbah (ranah), infekcijskih stanjih, povišani telesni temperaturi, kožnih obolenjih, krčnih žilah, pri novotvorbnih malignih tumorjih, posebna previdnost pa je nujna tudi v nosečnosti, in sicer zlasti v prvem in zadnjem trimesečju.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Zdravje in preventiva 2020

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 105 times, 1 visits today)