Ledvica, filtrirni sistem človeškega telesa

8 junija, 2016

V hrani in pijači, ki jo vnašamo v svoje telo, najdemo različne snovi. Hranilne snovi telo odvzame v procesu prebave, vendar pa so v hrani tudi snovi, ki jih telo ne potrebuje ali mu lahko celo škodujejo. V ta namen ima telo vzpostavljen kompleksen ‘filtrirni’ sistem, ki mu kraljujejo ledvica.

Vsak človek ima dve ledvici, to sta organa, vsak velik za pest, ki ležita ob hrbtenici v ledvenem delu, pod rebri. Ledvica igrajo ključno vlogo pri čiščenju telesa, saj s ‘filtriranjem’ krvi izločajo vodo, soli in presnovke, ki nastajajo pri razgradnji hrane. Človekovo kri ledvica dnevno prečistijo okoli 50-krat, poleg čistilne vloge pa so pomemben del telesa, ki pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka in ohranjanju zdravih kosti. Poleg tega izločajo tudi hormon eritropoetin, ki je odgovoren za tvorbo rdečih krvnih telesc in vzdržujejo primerno kemično ravnovesje v telesu.

Zgradba ledvic je kompleksna

Kri, ki prihaja v ledvica se namreč čisti v ledvičnih telescih – glomerulih, to so drobne žile v ledvicah. Iz njih vodijo mali kanalčki (tubuli), ki vsrkajo za telo potrebne snovi, odpadne snovi pa izločijo v obliki seča. Teh ledvičnih telesc in kanalčkov, imenujemo jih nefroni, je v ledvicah približno en milijon, skrbijo pa za kompleksno kemično reakcijo, s katero se iz telesa odstranijo snovi, ki jih ne potrebuje.

A vendar lahko ta kompleksen sistem začne delovati nepravilno in pojavijo se ledvične bolezni, ki povzročijo, da se odvečne in škodljive snovi ne izločajo pravilno iz telesa in se v njem zadržujejo.

Ledvice najpogosteje prizadene sladkorna bolezen

Kot pravi prof. dr. Damjan Kovač, dr. med. s Kliničnega oddelka za nefrologijo in predsednik Slovenskega nefrološkega društva, v sodobnem svetu ledvice najpogosteje prizadene sladkorna bolezen, ki je najpogostejši vzrok ledvične odpovedi. Ledvično delovanje pogosto okvari tudi visok arterijski tlak, če je prisoten več let
in ni dobro zdravljen. Ledvice lahko prizadenejo tudi vnetja ledvičnih telesc, tako imenovani glomerulonefritisi. To so bolezni, ki so večinoma avtoimune narave.

Ledvica so lahko okvarjena tudi zaradi prirojenih bolezni, med katerimi najpogosteje srečujemo policistično bolezen ledvic. »Pri tej bolezni v ledvicah nastajajo s tekočino napolnjene votline – ciste, ki utesnjujejo ledvično tkivo,« razlaga dr. Kovač, kronična vnetja ledvic pa se lahko pojavijo tudi zaradi refluksa (uhajanja seča iz mehurja nazaj proti ledvicam) v otroštvu, okužbe ledvic in ledvičnih kamnov. Pri starejših se lahko ledvično delovanje okvari tudi zaradi slabe prekrvitve ledvic zaradi ateroskleroze, ki zoži žile in privede do motene prekrvitve žil, pri moških pa zaradi povečane prostate, ki moti odtok seča.

Kako ohranjati zdravje ledvic?

Na Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije so ob lanskem Svetovnem dnevu ledvic pripravili osem
napotkov, s katerimi boste poskrbeli za zdravje svojih ledvic:

1. Ohranjajte dobro telesno kondicijo in bodite aktivni.
2. Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi.
3. Redno nadzorujte krvni tlak.
4. Jejte zdravo hrano in skrbite za ustrezno telesno težo.
5. Zaužijte ustrezno količino tekočine.
6. Ne kadite.
7. Bodite zelo previdni pri uporabi protibolečinskih zdravil, ki so na voljo brez recepta.
8. Pojdite na pregled seča, krvi in meritev krvnega tlaka, če spadate v katero od naslednjih rizičnih  skupin: imate sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, imate čezmerno telesno težo, če ima nekdo od vaših svojcev že znano kronično ledvično bolezen, ali ste starejši od 50 let.

Opozorilni znaki akutne okvare

Ledvične bolezni lahko nastanejo nenadoma – akutno, ali pa počasi in prikrito v obliki kronične ledvične bolezni. Akutna ledvična okvara je posledica nekega običajno jasnega vzroka, kot je na primer izsušitev ob bruhanju, driski ali močnem znojenju. »V takem primeru običajno ugotovimo nizek krvni tlak in splošno slabo počutje, zmanjšana je tudi količina izločenega seča in v takem primeru ne smemo odlašati z obiskom pri zdravniku,« opozarja Kovač,
ki dodaja, da akutno okvaro ledvic lahko povzročijo tudi nekatera zdravila, na katera je človek alergičen, ali so neposredno škodljiva za ledvica in nekatera vnetja ledvic: »V tem primeru se običajno tudi zmanjša količina seča, človek začne otekati in pojavi se zvišan krvni tlak.«

Vzrok za akutno ledvično okvaro pa je lahko tudi v motenem odtoku seča, za kar je vzrok ledvični kamen, pri moških povečana prostata. Pri zapori sečevoda s sečnim kamnom se pojavijo v področju sečevoda hude bolečine, pri motnji v odtoku seča zaradi prostate pa se močno poveča sečni mehur, kar povzroča bolečino nad sramno kostjo. Bolečine se pojavijo tudi ob vnetju ledvic (akutnem pielonefritisu), ki ga spremlja vročina, pa tudi ob pojavu ledvičnega tumorja v napredovali faz. Ta pri vnetju ledvic nabrekne, kar povzroči raztegovanje ledvične ovojnice, ki je dobro oživčena in to močno boli.

Kronična ledvična bolezen ne boli

Drugačna je kronična ledvična bolezen, na katero nas ne bo opozorila bolečina, temveč drugi znaki, ki pa se pokažejo v napredovali fazi, ko ledvica delujejo že zelo slabo. »Znaki, ki lahko kažejo na kronično ledvično bolezen, so otekanje, običajno v noge, lahko tudi v obraz, še posebej okoli oči, zvišan krvni tlak, penjenje seča, ki kaže na  beljakovine v vodi, krvav seč, bolečine v področju ledvic, pa tudi drugi splošni znaki, kot so utrujenost in hujšanje,« razloži dr. Kovač.

Po podatkih Evropske zveze za zdravje ledvic (EKHA) so med bolj ogroženimi bolniki tisti s sladkorno boleznijo, z zvišanim krvnim tlakom, starejši od 60 let, bolniki s srčno-žilnimi boleznimi in moški z boleznimi prostate, pa tudi tisti, pri katerih je kronična ledvična bolezen prisotna v družini. Zato je pri ljudeh s povišanim tveganjem treba opraviti preiskave seča in krvi vsaj enkrat letno, tako lahko prepoznamo začetne znake bolezni ledvic. Glede na to, da so omenjene bolezni pogoste bolezni sodobnega časa, nikakor ni presenečenje, da napake v delovanju ledvic prizadenejo približno deset odstotkov odraslih. Pričakovati je, da se bo število bolnikov, predvsem s kronično ledvično boleznijo, v naslednjih desetih letih še močno povečalo, po podatkih EKHA celo za 17 % v naslednjih desetih letih, zato Svetovna zdravstvena organizacija kronično ledvično bolezen uvršča med pomembne prioritetne naloge na področju javnega zdravja. Pravočasna diagnoza in uvedba zdravljenja je zato pomemben način, kako preprečiti, ali vsaj upočasniti razvoj ledvičnih bolezni, s tem pa tudi preprečiti druge bolezni, kot so sladkorna bolezen ali srčno-žilne bolezni.

Sami si lahko pomagamo zgolj pri okužbi sečnega mehurja

Dr. Kovač poudarja, da, čeprav se včasih zdi, da se lahko s težavami z ledvicami spopademo sami, je to prepričanje
napačno: »Večina ledvičnih bolezni je zelo zapletenih, zato jih z domačimi zdravili ne bomo omilili, kaj šele  pozdravili. Edino pri okužbah sečnega mehurja, ki se pogosto ponavljajo, svetujemo uživanje brusnic, brusničnega soka ali čaja, ker delujejo antiseptično in lahko zmanjšajo pogostnost okužb mehurja.«

Zato pa lahko po besedah sogovornika precej storimo na področju preventive: svetuje zdrav način življenja že od mladosti naprej – gibanje, zdrava prehrana, primerna telesna teža in brez kajenja.

Kot dodaja sogovornik, naj bolniki s sladkorno boleznijo poskrbijo, da bo ta dobro urejena, pomembno pa je tudi, da ne jemljemo prevelike količine zdravil proti bolečinam iz skupine nesteroidnih antirevmatikov.

Pomembni pa so tudi preventivni pregledi seča in krvi za zgodnje odkritje morebitne ledvične bolezni in zgodnje ukrepanje pri ogroženih skupinah ljudi, torej tistih, ki imajo zvišan krvni tlak, sladkorno bolezen, imajo ledvično bolezen v družini, so dolgoletni kadilci, so čezmerno prehranjeni, imajo ledvične kamne in vseh starejših od 50 let.

Dušan Matičič

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 257 times, 4 visits today)