Kdaj naj bi šli otroci spat

25 novembra, 2019

Kdaj je pravi čas, da gre otrok v posteljo? Vprašanje, s katerim se ubada veliko staršev, saj se zavedamo, da je dovolj spanja ključno za zdravje in dobro počutje otrok.

Če gre otrok v posteljo prezgodaj, ne bo mogel zaspati, s preveč spanca naj bi otroci tudi postali bolj leni. Če gre v posteljo prepozno, bo drug dan utrujen. Dilema tudi pri vas doma?

Otroci od 5 do 12 let

V eni izmed ameriških osnovnih šol so razvili posebno tabelo, ki je v pomoč staršem, ki se soočajo s tovrstnimi vprašanji. Tabelo so naredili glede na leta in na uro, kdaj mora otrok zjutraj vstati. In kaj pravijo?

Otroci do 5 let

Otroci, stari od 3 do 5 let potrebujejo 13 ur spanca, otroci, stari med 6 in 12 let pa potrebujejo med 9 in 12 ur spanca. Ker tabela izvzema mlajše otroke od 5 let, smo zbrali še priporočila pediatrov glede spanja otrok:

  • Od 4 do 12 mesecev: 12 do 16 ur spanja (vključno z dnevnimi počitki)
  • Od 1 do 2 let: 11 do 14 ur spanja (vključno z dnevnimi počitki)
  • Od 3 do 5 let: 10 do 13 ur spanja (vključno z dnevnimi počitki)
  • Od 6 do 12 let: 9 do 12 ur spanja (nočnega)
  • Najstniki: od 8 do 10 ur spanja (nočnega)

Za kakovosten spanec je poleg količine pomembno tudi, kako umirjen se otrok odpravi v posteljo. Zato strokovnjaki pred spanjem svetujejo, da omejimo tehnologijo z ekrani, saj modra svetloba zmanjšuje nastajanje melatonina, ki ima pri spancu pomembno vlogo. Uro ali še bolje, dve uri pred spanjem bi tako morali otroci preživeti brez tablic, televizije, telefona ali računalnika.

Prav tako strokovnjaki priporočajo večerno rutino, naj bo to sproščujoče kopanje ali pravljica za lahko noč (ali oboje). Rutine se bo otrok navadil in se ne bo upiral, čez nekaj dni bo tudi prenehal prositi za risanke.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 209 times, 1 visits today)