11:00 dop ZDRAVJE

Gostujoči zapis: “Mož je prišel ponoči, bil je kot zmešan…”

“Mož je prišel ponoči. Hudo pijan je bil. A je dišal še po enem parfumu… nisem ugotovila kakšnemu. Zbrcal me je pred stanovanjem, ko sem ga vprašala, če me je pozabil priti iskat. Imela sva takrat Zastavo. Bil je kot zmešan. Sosedi so slišali, pa ni nihče prišel. Rekel je, da sem “pokvarjena roba”, da sem “spaček”. Jokala sem,  jokala. V srcu me je peklo.

Nikoli več nisem mogla v tovarno. Z eno roko nisem bila dovolj hitra. Kdo bi hotel “spačko”? Doma sem poskusila kaj postorit – pa ni šlo z eno roko. Mož je znorel za vsako stvar… Če sem polila mleko, je vstal in mojo zlil stran. Za kazen, da nisem mogla pit. Ali pa kavo, župo. Kure – te nisem mogla zrezat, težko je z eno roko. Sploh levo. A moj mož… to je bila njegova najljubša hrana. In ker ni bila narezana, nisem smela jesti tisti dan. Ob nedeljah. Rajši je v smeti vrgel. Kdaj pa kdaj sem si tudi iz smeti vzela, ko sem bila lačna in se mi je jedlo meso. Pa je to ugotovil in je vedno potem čez stresel ostanke cigaretov iz pepelnika. Enkrat sem videla, da se je pos*al v koš, pol kure je bilo v smeteh. Velikokrat je župo zlil po meni. Če sem polila, ko sem prinesla juho, je cel krožnik zlil po meni. Tako imam še levo roko zgubano od opeklin … Ni bil hudoben, ko je bil normalen. Samo kadar je pil, je bil pa grozen. Alkohol ga je spremenil. Ampak vedno redkeje je bil brez njega. Raje je imel žganico kot mene. ”


To je Olga. Je le ena izmed mnogih, ki jim je alkohol prikrojil življenje. Ne samo na našem terenu, tudi za zaprtimi vrati stanovanj je alkohola bistveno preveč. Humanitarček se je z aprilom pridružil akciji #nulazdravodofula, v okviru katere so svoje sledilce zaprosili za deljenje izkušenj z alkoholom. Slednji so tako delili pretresljive zgodbe.

Z alkohola nula živim zdravo do fula

Preko kampanje z ambasadorji “Z alkohola nula živim zdravo do fula” želijo na NIJZ spodbuditi širšo slovensko javnost, da razmislijo o svojih pivskih navadah in posledicah čezmernega pitja alkohola na posameznika, telesno in duševno zdravje, bližnje, družbo, … Hkrati želijo prenesti sporočilo, da obstajajo alternative, kako preživljati prosti čas in kako premagati morebitne stiske.

Svoje alternative so že podelili TV voditelj Igor E. Bergant, zdravnica in humanitarka Ninna Kozorog, TV voditelj David Urankar in oblikovalka Ajda Rotar Urankar, akrobata Filip in Blaž ter hip hop glasbenik Nipke.

Alkohol ne zaznamuje le posameznika, ki pije

Alkohol je snov, ki vpliva na vaše možgane in lahko neugodno spremeni dobro delovanje vašega telesa. Alkohol je v vinu, žganih pijačah, v pivu, likerjih, moštu, jabolčniku, tolkovcu, medici, koktajlih. Pitje alkoholnih pijač lahko močno zaznamuje posameznika, njegovo družino ter družbo v celoti. Poraba alkohola na prebivalca je v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, prav tako bolezni povezane s pitjem.

 

Več na: sopa.si

(Visited 567 times, 1 visits today)
Close