Endometrioza je lahko prisotna povsem brez simptomov

30 marca, 2021
Vesna Bizjak

Endometrioza je izključno ženska bolezen, ki lahko prizadene prav vsako žensko v rodnem obdobju. »Poznati jo morajo in biti nanjo pozorne tako najstnice (in njihovi starši) kot tudi starejše ženske,« pravi Branka Pestar Hajšek, predsednica društva Endozavest, ki si prizadeva za čim širše in tudi zgodnejše ozaveščanje o endometriozi.

Endometrioza je pojav tkiva s histološkimi in funkcionalnimi značilnostmi endometrija (sluznice maternice) zunaj maternične votline. Tako kot v maternici je tudi tkivo endometrioze podvrženo hormonskim spremembam, zato se tudi zunaj nje odebeli, odlušči, zakrvavi, vendar ne more odtekati, ker nima izhoda. To povzroča zarastline, izrastke, lezije, ciste in lokalna vnetja, ki lahko povzročajo močne bolečine. V primeru cist obstaja nevarnost, da te počijo in pride do razsoja celic po drugih organih.

Med glavnimi simptomi so bolečine

Ko je govora o simptomih endometrioze, je po besedah Branke Pestar Hajšek najprej treba izpostaviti, da je endometrioza individualna in je lahko prisotna povsem brez simptomov. »Take oblike odkrijejo naključno, ko iščejo vzrok za neplodnost. Poleg tega ima ženska lahko (med operacijo odkrito) zelo obsežno endometriozo, bolečin pa minimalno ali obratno – močne bolečine in minimalno bolezni,« pojasnjuje.

Med glavnimi simptomi so boleče menstruacije oz. dismenoreja (endometrioza je verjetna, če se dismenoreja pojavi pri ženskah, ki prej teh težav niso imele, težave pa se stopnjujejo), bolečina med spolnimi odnosi in do 48 ur po njih (disparevnija) ter kronična medenična bolečina, ki je lahko ciklična, vezana na menstruacijo ali na ovulacijo, ali pa traja ves ciklus.

Endometriozo odkrijejo pri 70 do 80 odstotkih žensk s kronično medenično bolečino in pri 20 do 50 odstotkih žensk, ki imajo težave z zanositvijo. Pogosto se pojavljajo tudi slabost in bruhanje med menstruacijo, kronična utrujenost in depresija. »Drugi simptomi pa so vezani na lokacijo endometrioze in lahko vključujejo dolge, boleče menstruacije, boleče odvajanje blata in urina, slabosti in bruhanje med menstruacijo,« pojasni in doda, da spodbujajo ženske, da ob ponavljanju simptomov in težav v času menstruacije na to opozorijo.

Zdravila še ni

Dokončnega zdravila zaenkrat še ni, so pa v okviru zahodne medicine na voljo tri metode zdravljenja. Kirurško (to je pomembno, da se diagnoza sploh postavi) obsega laparoskopsko operacijo, v kateri odstranijo endometriozo. »Ob kakovostni izvedbi je to najboljše zdravljenje, saj zmanjšamo možnosti razrasta tkiva in poškodovanja notranjih organov,« pove sogovornica. Drugi dve možnosti sta hormonsko ali protibolečinsko zdravljenje, ki pa sta usmerjena le v lajšanje simptomov. Ženske se v določenih primerih odločajo tudi za nekatere oblike alternativne medicine. Tukaj je pomembna predvsem osredotočenost na tri področja: uravnavanje hormonov v telesu, izboljšanje imunskega sistema in odpravljanje vnetij v telesu.

Kaj pa preventiva?

O preventivi je pri endometriozi po besedah Pestar Hajškove težko govoriti, saj se niti ne ve, zakaj do nje sploh pride. Posledično pa se tudi ne ve, kateri dejavniki spodbujajo njen razrast oziroma pojav. »Zagotovo pa lahko posameznica prispeva k preventivi s tem, da poskrbi za počitek, hidracijo in je pozorna na to, kakšno hrano uživa. Prav tako je pomembno gibanje, vendar se tudi tukaj pokaže individualnost endometeioze – nekaterim ženskam gibanje pomaga, drugim pa ne. Podobno je s prehrano. Posameznica mora sama z opazovanjem in beleženjem izločiti hrano, ki povzroča bolečine po uživanju,« pojasni sogovornica.

Poslušajte svoje telo

Branka Pestar Hajšek poudarja, da nas endometrioza uči, da mora vsaka ženska vzeti zdravje v svoje roke in poslušati svoje telo. Pove, da ženske prepogosto leta in leta trpijo bolečine, ker naj bi bilo to običajno. Toda neodkrita endometrioza lahko naredi ogromno škode na notranjih organih. »Poskrbimo torej, da k težavam in bolečinam pristopimo drugače, da jih ne minimaliziramo in da o tem podučimo mlada dekleta. Menstruacija je še vedno tabu in na starših je, da to izkoreninimo in o njej z otroki spregovorimo brez zadržkov in tabujev,« zaključi Branka Pestar Hajšek.

Endometrioza je hormonsko odvisna, vnetna in kronična bolezen. Njena pogostost ni znana, ocenjujejo pa, da prizadene od 10 do 15 odstotkov žensk v rodnem obdobju. Pogostejša je pri neplodnih bolnicah, in sicer jih prizadene od 20 do 50 odstotkov, ter pri bolnicah s kronično medenično bolečino, pri katerih endometriozo navajajo v od 10 do 70 odstotkov primerih.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Zdravje 2019.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 97 times, 4 visits today)