Duševno zdravje: največ družinskih in partnerskih težav

27 januarja, 2020
Del zdravega načina življenja je tudi skrb za dobro duševno zdravje. Ker o svojih najglobljih stiskah ponavadi težko spregovorimo, je zelo pomembno, da prepoznamo, kakšno pomoč lahko dobimo s psihološkim svetovanjem.
Brezplačno in anonimno ga nudi Društvo za psihološko svetovanje Kameleon.  S svetovalko iz društva, Seleno Rozman, smo se pogovarjali o tem, katere težave najpogosteje pestijo njihove svetovance …

S kakšnimi težavami se na splošno največ spopadajo ti, ki se obrnejo na vas?

Statistika društva za leto 2019 nam pove, da so najpogostejša tema pogovorov bile družinske težave, o katerih je govorilo 39% ljudi. Zelo blizu je s 35% obiskovalcev bila tema o partnerskih težavah. Sledi težavna komunikacija, ki jo je izpostavilo 27% svetovancev.

Je stigma “obiskati psihologa ali psihiatra” še vedno vzrok za to, da se mnogi ne odločijo za pomoč?

Mislimo, da se stigma v zadnjih letih zmanjšuje, in da je vzrok, da se mnogi ne odločijo za pomoč, drugje. Verjetneje gre za slabo sistemsko dostopnost do psihološke pomoči, nadvlada zdravstvenih lobijev ter slabša ozaveščenost o pomenu duševnega zdravja. V zadnjih letih je v Sloveniji npr. porast antidepresivov, ki jih predpisujeta osebni zdravnik in psihiater. To nam lahko pove dvoje – da se bodo ljudje v primeru stiske hitreje obrnili na osebnega zdravnika ali psihiatra, saj je dostop do zdravil hitrejši in “brezplačen”, ter da je za duševno zdravje v Sloveniji, vsaj trenutno, premalo interesa. V porastu je tudi kapitalistična in pretirano delovno usmerjena miselnost, ki nas vedno bolj izpostavlja pojavu izkoriščanja, izgorelosti in izgube smisla v življenju. S strani delodajalcev in zaposlenih samih. Kje lahko iščemo vzrok, je tema za drug članek.

E-svetovalnica ima kar nekaj prednosti …

Imamo to prednost in možnost, da beremo človekove iskrene, čustvene in osebne zapise. Da iz vrstic razbiramo občutke, skrite misli in empatično podoživljamo napisane zgodbe. Vsaka posebej se nas dotakne. Za vsakega svetovanca se trudimo, da bi po končanem svetovanju imel vsaj malo jasnejšo sliko o cilju ter rešitvah. In če lahko nekomu damo tako malo, že samo eno uro pozornosti in skupne razprave, da spremeni delček svojega življenja na bolje, smo opravili svojo nalogo. Želeli bi poudariti naslednje – ne zavedamo se dovolj, kako dragoceno je naše življenje, kako svobodni smo pri izbirah in kako pomembni so dobri medosebni odnosi.

Selena Rozman: “Prijaznost do sebe in do ostalih, nesebična pomoč, dobra komunikacija, iskrenost, odprtost ter znanje predstavljajo le nekaj lastnosti, ki bi jih bilo zavoljo boljše kakovosti življenja in družbe dobro ponotranjiti.”

Se na vas obračajo tudi mladi? 

K nam se obračajo tudi mladostniki med 14. in 18. letom starosti, vendar predstavljajo manjšino. Zelo malo je otrok do 13. leta starosti. Teme, ki jih izpostavljajo, so različne: od nasilja v družini, samomorilnih misli do stresa zaradi šole, težav v ljubezni itd. V Sloveniji se otroci in mladostniki verjetno večkrat obrnejo na TOM telefon, saj imajo že dolgoletno tradicijo in dobro promocijo. Izvajajo tudi brezplačno spletno svetovanje. Drug portal, ki je brezplačno namenjen mladostnikom in lahko sprašujejo o zdravstvenih, duševnih kot fizičnih težavah, je “To sem jaz”.

Kar 81% vseh oseb, ki so društvo kontaktirale lani, je starih med 18 in 45 let.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 66 times, 1 visits today)