1:00 pop ZDRAVJE

Babice in dedki, ki pazijo na vnuke, živijo dlje

Veliko ljudi ima na stare starše lep spomin. Toplina, prijaznost in topel objem, ko ga drugje morda ni bilo. Druženje z vnuki pa blagodejno vpliva tudi na babice in dedke, ne samo na otroke.

Raziskava je pokazala, da imajo babice in dedki, ki so aktivno vključeni v življenje svojih vnukov, se z njimi družijo in jih čuvajo, kar 37 % manjše možnosti za umrljivost, v primerjavi z njihovimi ‘vrstniki’, ki vnukov nimajo ali pa se z njimi ne ukvarjajo.

Raziskava je zajela več kot 500 ljudi, starih nad 70 let. Udeležence so kar 19 let vsaki dve leti povabili na razgovor in teste. 50 % tistih, ki so se ukvarjali s svojimi vnuki, je bilo deset let po pričetku raziskave še živih. 50 % tistih, ki niso imeli interakcije z vnuki, pa je umrlo pet let po pričetku raziskave.

”Raziskava kaže pozitivno povezavo med skrbjo za vnuke in dolgim življenjem, o tem, zakaj je tako, pa trenutno lahko samo ugibamo,” je dejal dr. David Coall, eden od raziskovalcev.

Druženje vnukov in starih staršev pa ima obojestransko korist. Raziskava z oxfordske univerze je pokazala, da ima otroci, ki se aktivno družijo s starimi starši, manj čustvenih in vedenjskih težav.

(Visited 482 times, 1 visits today)
Close