Ameriška zveza za diabetes prvič priporočila vegansko prehrano

22 januarja, 2019

Veganska prehrana, bogata s polnovredno hrano – torej večinoma sveže sadje, zelenjava, rstlinske beljakovine (stročnice), žita, oreški in semena, lahko pomaga zamakniti pojav in posledice sladkorne bolezni tipa 2, je v Priporočilih za zdravje na podorčju diabetesa 2018 navedla ameriška zveza za diabetes (ADA).

 

Sladkorno bolezen tip 2 ima več kot 300 milijonov ljudi po svetu, milijoni več pa jo verjetno imajo, a še nimajo diagnoze.

Poročilo navaja 35 študij, ki opozarjajo na dobre učinke rastlinske prehrane, hkrati pa tudi, da bi morali zdravniki in prehranski strokovnjaki vedno vključiti tudi izobraževanje o načinu življenja.

Glede na navedbe komiteja zdravnikov za odgovorno medicino lahko rastlinska prehrana prepreči, spreobrne in pomaga pri diabetesu tip 2. Skupina priporoča izločitev živalske hrane in hrane z visoko vsebnostjo maščob, oboje naj nadomestimo s hrano z nizkim glikemičnim indeksom in visoko vsebnostjo vlaknin.

 

Ne brez ogljikovih hidratov

Še ena nedavna raziskava ugotavlja, da za vse, ki imajo povečano tveganje za razvoj diabetesa tip 2, ni priporočljivo, da izločijo ogljikove hidrate iz svoje prehrane. Nove diete, kot so paleo in ketonična, namreč priporočajo ravno to. Toda polnovredna žita imajo pomembno vlogo v prehrani – absorbcija sladkorja je počasna (za razliko od enostavnih ogljikovih hidratov), poleg tega vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov, mineralov in aminokislin.

 

Vir: livekindly.co

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 93 times, 1 visits today)