5 dobrih strani mraza za zdravje

25 novembra, 2019

Mraz je uradno tu. Spremljajo ga dež, sneg in ledeni veter. V takšnem vremenu si želimo le poležavati pod odejo ali pred kaminom in čakati na tople dni. Hladni letni časi imajo navadno predznak nedejavnosti in prehladov, vendar pa imajo nizke temperature dejansko tudi kar nekaj prednosti za zdravje.

1. Mraz poveča distribucijo energije

V mrazu je potrebno aktivirati telo, da se ogreje, zato porabi več kalorij za proizvodnjo energije. Samodejno to ne pomeni izgubo teže, vendar zagotovo pomaga pri odpravljanju odvečnih kilogramov. Doma se izogibajte tropskim temperaturam, temveč nastavite termostat na 19 ali 20 stopinj celzija, s čimer bo tudi vaše telo ostalo dejavno.

2. Mraz zmanjša vnetje

Ko se poškodujete, dajte na mesto poškodbe led. Nizke temperature so namreč idealne za izogibanje kapilarnemu poku in s tem olajšanje bolečine. Mraz zmanjša vnetje, povzročeno zaradi travme in ni naključje, da se krioterapija (zdravljenje pri temperaturah med -100 in -130 °) široko uporablja pri športnikih za zdravljenje mišičnih ali sklepnih poškodb in pospeši hitrejše okrevanje poškodovanega dela telesa.

3. Boljša športna pripravljenost

Zmerni mraz pomaga izkoristiti telesne napore med vadbo. Tek na prostem pozimi pomaga telesu pokuriti dvakrat več kalorij za tvorbo energije. Poleg tega gibanje na prostem spodbuja proizvodnjo endorfinov, hormonov sreče, ki pomaga pri značilni zimski melanholiji.

4. Za lepšo kožo

V mrazu se podkožne žile razširijo, kar povzroči tipično pordelost na licih. To pomeni ponovno aktiviranje krvnega obtoka, ki ugodno vpliva tudi na nanos kreme na obraz in telo. Celice, ki jih spodbudi mraz, namreč bolje absorbirajo aktivne sestavine.

5. Boljša koncentracija

Visoke temperature poleti ne pomagajo najbolje pri koncentraciji, saj se zaloge sladkorja, ki jih naše telo potrebuje, da se ohladi, najprej porabijo s toploto, pri čemer ostane manj energije za delovanje možganov. Z mrazom je um bolj koncentriran in deluje dlje časa.

Vir: www.quotidiano.net

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 75 times, 2 visits today)