Avtor bv; foto: Davor Ros 1:08 pop ZANIMIVO

Kaj storiti, če doma najdete kačo?

Nedavno smo dobili sporočilo s koprske policije, da so uspešno na varno odstranili kačo iz avtomobila, na Hrvaškem pa so se razpisali o kači, ki je v pisarni pokukala iz stropne luči …

Z vprašanjem o tem, kako varno odstraniti kačo iz svojega doma, smo se obrnili na Davorja Rosa, pisatelja, ki ima s kačami ogromno izkušenj.

Kako se ji približati, kako z njo rokovati, kam kačo izpustimo, da bo varna? Vprašali smo ga tudi, zakaj so kače v okolici doma v bistvu koristne!

Najprej razjasnimo pojme: ni kača prišla v naš dom, ampak …

“Ljudje smo predvsem v zadnjih 500 letih svet do kraja in še čez raziskali in si ga podredili, a hkrati pozabili, da smo na naš en in edini planet v dnevu obstoja zemlje prišli šele nekaj minut pred polnočjo. Milijone let nenaseljena območja so se poselila in človek je mnogokrat izrinil tiste, ki so bili tam mnogo pred njim. Prvi plazilci so po zemlji lezli pred več kot 315 milijoni let. Številni od teh so se od nekoliko mlajših obdobij triasa, jure in krede evolucijsko spremenili zelo malo ali nekateri celo nič in zato je nepravično, če ne celo krivično dejati, da je kadarkoli kača prišla v naš dom – kajti mi smo njim vzeli prostor, ki so ga imele na milijone let,” uvodoma pove Ros.

Kače zaidejo v naš dom, avto, bazen … pomotoma!

Ker pa se predvsem v pozno pomladnih in poletnih mesecih lahko zgodi, da kača nehote zatava v naš dom, je modro vedeti, kako ravnati, da se srečanje za vse konča srečno.

Kot pravi sogovornik, se je treba zavedati, da kača nikamor ne zaide namenoma. Čeprav se jih v popkulturi rado naslika kot zle se v resnici človeka in kontakta z njim izogibajo. Ljudje smo kot predstavniki primatov oz. prvakov ena izmed vej bitij, ki bi ob drugačni evoluciji v surovi divjini slednjim predstavljali nevarnost in se nas kača zato instinktivno izogiba. “Prav tako se ne dogaja, da bi kadarkoli človeka zasledovala ali ga namenoma hotela poškodovati in lahko tem starim vražam v 2024 postavimo spomenik. Kljub temu pa lahko kače zaradi okolja, temperature ali drugih dejavnikov zatavajo v naše domovanje, avto vikend ali kamorkoli drugam,” še izpostavi.

Ujeta in ogrožena kača skuša delovati zastrašujoče

Zaprta ali ujeta žival se lahko, kot pojasnjuje, odziva defenzivno in nam to tudi rade volje pokaže: lahko glasno piha, nakazuje ugriz, trese z repom, se sunkovito premika in skuša delovati zastrašujoče. “Vse to je razumljivo, kajti v njenim očeh smo mi nevarnost je tako kot če bi se mi iz oči v oči znašli z velikanom z Ajde in verjetno tudi ne bi bili tiho in le mirno čakali, kaj bo prinesel dan. Ugrizi, ki bi jih ob tem kača želela izvršiti, tako niso produkt sovraštva in zlobe, temveč njen zadnji izhod in poskus, da se obrani pred nami – saj žal ne ve, da ji nočemo žalega in da ji želimo samo pomagati,” dodaja.

S kačo ravnamo previdno – da bo varno za nas in zanjo

Ujete ali zatavane živali nikoli ne prijemamo s prosto roko, opozarja ob tem, saj je varnost obeh na prvem mestu in si pomagamo z delavskimi rokavicami. “Lahko uporabimo tudi druge vrste rokavic, ki so dovolj debele in nudijo dovolj zaščite in bi preprečile ugriz (kevlar, razne službene vbodno varne itd. …), si pomagamo s kakšnim topim kavljem in jo damo v kakršenkoli transporter, ki se zapre, da jo lahko odnesemo ven. Mnogokrat zelo prav pride tudi navadna malarska kangla oz. hobok in naluknjamo pokrov. Uporabimo lahko tudi raznorazne druge namenske škatle in podobno,” svetuje.

Kam prelociramo kačo?

Kača v našo hišo ni prišla od nekje daleč, temveč verjetno prebiva nekje v bližini in si z njo in drugimi živalmi delimo habitat. Tako jo lahko, kot svetuje Ros, odnesemo malo stran od našega prebivališča in se hkrati izognemo bližine ceste ali travnika, ki se ga seče, previdno odpremo pokrov in škatlo ali drugo posodo položimo na bok, da se lahko vrne nazaj v svoj mir. “Rešili smo življenje, ki si prav tako kot mi zasluži živeti in prebivati na svetu,” poudarja.

Kače so koristne

Ob vsem tem in, kot dodaja sogovornik, predvsem ob poplavi napihnjenih člankov in prispevkov, pa se je treba tudi zavedati koristnosti teh mnogokrat nepoznanih živali. “Kače so pomemben del ekosistema in skrbijo za deratizacijo prenaseljenih glodavcev in s tem za stabilno okolje, ki je na koncu pomembno za nas vse. Kača že milijone let spoštuje svet po katerem leze in skrbi za tisti nujni košček tega ekosistema, zato tudi mi spoštujmo njo in njeno življenje. Ker je dragoceno,” zaključi sogovornik.


Pokličete lahko tudi KAČOFON


V branje priporočamo tudi: FOTO: Poznate vseh 12 vrst kač v Sloveniji? Vse so zaščitene!

(Visited 185 times, 1 visits today)
Close