7:00 pop TURIZEM

Zimska pravljica v Planici – in dolini Tamar

Planica še zdaleč ni privlačna le v času smučarskih skokov! V dolino, katere zgornji del se imenuje Tamar, se velja podati večkrat letno. Prav poseben čar ima, kadar je zasnežena, in to je običajno vse do pomladi. Čeprav je dolina enostavno dostopna, poskrbite  za primerna oblačila in obutev, prav pa pridejo tudi pohodne palice in dereze.

S spoznavanjem doline Planice lahko začnete že kmalu za cestnim odcepom v Ratečah. Še posebno ob koncih tedna, ko je parkirišče pred Nordijskem centru v Planici, precej zasedeno. Do skakalnega središča je čez zasnežene travnike le dobre pol ure hoje.

Razgled na skakalnice

Ob vznožju skakalnic si omislite prvi postanek med katerim boste lahko z malo sreče občudovali trening skakalcev. Skoki so seveda bolj spektakularni v času tekmovanj, toda takrat dolina zaradi številnih obiskovalcev ni najbolj primerna za sproščeno občudovanje naravnih lepot. V prijetno urejeni krožni stavbi nad parkiriščem je urejen muzej posvečen razvoju skakalnega središča. Tu sta tudi okrepčevalnica in trgovina s spominki ter športnimi artikli. Povzpeti se velja še na razgledno ploščad na strehi, s katere se ponuja lep razgled na dolino in skakalnice.

Proti vznožju gora

Kmalu za parkiriščem se po dolini nadaljuje makadamska cesta, ki vodi v Tamar. Cesta je zaprta za motorni promet in tako spremenjena v prijetno sprehajališče. Večina obiskovalcev se poda do kapele Marije Pomagaj pri Planinskem domu v Tamarju (1108 m), ki je oddaljen dobro uro hoda.

Če vam ostaja še kaj volje, se lahko podate še do slapa pod izvirom Nadiže, ki je oddaljen le 20 minut hoda. Podobno oddaljen je tudi slap Črne vode, ki se nahaja ob poti na Sleme.

 

 

 

 

 

(Visited 234 times, 6 visits today)
Close