Avtor Tekst in foto: IF 8:28 pop TURIZEM

Zasnežena dolina Radovne za vse ljubitelje snega in miru

Ledeniška dolina Radovne je malo odmaknjena od najbolj turističnih poti na Gorenjskem. Toda s svojimi lepotami hitro prevzame ljubitelje miru in snega, saj se ta dolgo zadržuje v dolini. Tudi, ko ga na bližnjem Bledu že davno ni več!

Dolina je z blejske strani dostopna skozi vas Krnica, na robu katere se velja pomuditi ob mostu, s katerega lahko občudujete reko, ki se v širokem slapu spušča preko pregrade. Drugi dostop v približno petnajst kilometrov dolgo dolino je iz Mojstrane. Ob cesti se vrstijo osamljene domačije in ograjeni travniki. Zasnežene ravnine in manjše strmine ponujajo možnost za sankanje, tek na smučeh ali lahkoten sprehod.

Ševilne znamenitosti

Na prvi pogled enolična dolina skriva številne naravne in kulturne znamenitosti. Najbolj atraktivne so označene z informacijskimi panoji. Občudujete lahko okoli petsto let staro Gogalovo lipo, kraški izvir Lipnik pod prepadno steno, Psnakovo žago in mlin, fužine kjer so še ob začetku preteklega stoletja talili železo. Ob cesti so pri spomeniku vojnim žrtvam ohranjeni ostanki požgane Smolejeve domačije, ki spominja na teror nemških vojakov leta 1944. Bližnje jezero Kreda se v najhladnejših mesecih spremeni v naravno drsališče, poleti pa prijetno kopališče. Ob vstopu v stransko dolino Krme nad katero se dvigujejo Julijci, si lahko ogledate Pocarjevo domačijo, ki je urejena kot etnografski muzej na prostem. Lahka pohodniška pot od kmetije vodi do manj kot uro oddaljene Kovinarske koče, ki pa je pozimi žal zaprta.

Okrepčate se lahko na štiri stoletja stari domačiji pr’Psnak, kjer vam bodo postregli s številnimi tradicionalnimi jedmi. Na voljo imajo tudi prenočišča. Na kmetiji Pr’Klemenak pa lahko kupite kvaliteten domači sir in druge mlečne izdelke.

 

 

(Visited 320 times, 4 visits today)
Close