8:43 dop TURIZEM

Turizem v Alpah – nujne so prilagoditve na podnebne spremembe

Temperature se v Alpah dvigujejo skoraj dvakrat hitreje kot drugod na severni polobli. Turizem bo na tem območju primoran prilagoditi svoje ponudbe, ki ne bodo več toliko odvisne od nizkih temperatur in snega.

Turizem je dejavnost, na katero imajo podnebne spremembe velik vpliv, zato so Gorenjske razvojne agencije na Bledu pripravile posvet o prilagajanju turizma v Alpah na podnebne spremembe. Direktorica Urada za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo na Agenciji RS za okolje Mojca Dolinar je izpostavila, da jih na območju Alp najbolj skrbi porast temperature pozimi, ki je večji kot na drugih območjih. Posledica tega je vse tanjša snežna odeja in velika nihanja v količini snežne odeje, ki je pomembna za turizem, še zlasti pa za vodni krog.

Turistično ponudbo je treba prilagoditi razmeram

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je pojasnila, da je tudi turizem del zgodbe, ki povzroča podnebne spremembe, zato mora zmanjšati svoj ogljični odtis. Hkrati pa se mora podnebnim spremembam tudi prilagoditi. Ob tem je klimatologinja predlagala, da bi turizem v iskanju novih poti lahko izkoristil podaljšanje poletne sezone in toplejše reke ter ostale vode. Prepričana je, da bi bilo treba sistematično izobraževanje o podnebnih spremembah in državno sofinanciranje prilagoditve turistične ponudbe. »Osnovna potrebna prilagoditev je, da se zaslužek, ki ga zdaj dobimo v zimskem času, pridobi v drugih letnih časih.«

Smučišča se bodo morala preoblikovati v centre s celoletno ponudbo

S tem se strinja tudi predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič. »Zelene zime so postale realnost in smučišča z nadmorsko višino do 1800 metrov bo treba preoblikovati v gorske centre z vsaj devetmesečno ponudbo. To bo pomenilo preživetje,« je bila jasna. Pri preoblikovanju imajo prednost visokogorska smučišča, Kanin in Vogel poleti praktično že ustvarita več prihodkov kot pozimi. Vsa smučišča pa se bodo morala prestrukturirati tako, da bo zima le del njihove ponudbe in da od nje ne bodo več tako odvisna kot v preteklosti.

Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je spomnil, da se moramo zavedati, da alternativne turizmu v tem okolju skorajda ni, da gre za specifičen prostor, ki je za druge gospodarske panoge dokaj nezanimiv. »Ljudje, ki tu živimo, imamo zelo majhen vpliv na klimatske spremembe, bomo pa tisti, ki bomo imeli največ problemov,« je zaključil.

 

Vir: Slovenia info

(Visited 118 times, 6 visits today)
Close