8:00 dop TURIZEM

Trboveljski dimnik – najdaljša umetna plezalna smer na svetu

Dimnik termoelektrarne v Trbovljah je visok 360 metrov in je najvišji dimnik v Evropi, poleg tega pa je tudi najvišja zgradba v Sloveniji in sedmi najvišji dimnik na svetu. Nedavno pa je gostil še najdaljšo umetno športno plezalno smer na svetu, ki sta jo preplezala Slovenca Janja Garnbret in Domen Škofic, oba med najboljšimi na svetu. 

Smer sta ustvarila Katja Vidmar in Simon Margon, oba mednarodna postavljalca tekmovalnih smeri na najvišjem rangu.

“Dimnik je povsem nekaj drugačnega od vsega kar sem do sedaj plezal. Gre za ogromen objekt in ker ni naraven je zame nekako mističen. Ko vidim naravno steno, visoko 300-400 metrov, me navda s spoštovanjem, a zraven ni strahu. Pri dimniku pa sem zraven občutil nelagodje, kar konkreten strah pred neznanim, a sem se z njim kmalu po začetku spoprijateljil, saj je bila smer res lepa in tudi zahtevna. Ko sem se začel koncentrirati le na plezanje, so vse ostale misli odplavale in sem samo še užival,” je za PZS povedal Škofic

Janja Garnbret je priznala, da jo je bilo na začetku strah: “Nisem vedela kaj me čaka in na prvem mestu, kjer je bil potreben skok, sem se kakih deset minut držala oprimkov s katerih bi se morala odriniti. Kar nisem se mogla odločiti. V bistvu me je bilo strah padca, ki je v navpični steni bolj zoprn, kot v previsni, kjer obvisiš v zraku. Tu hitro udariš ob steno ali kak oprimek, preden te vrv ustavi. Tako sem morala nekajkrat pasti, prvič že v drugem raztežaju, da sem se sprostila in pregnala ta strah.”

Zaključila pa je, da je bil to bil najbolj kul projekt, kar se ga je kdaj lotila.

https://youtu.be/KTl17Xka-wQ

 

Vir: PZS

(Visited 542 times, 2 visits today)
Close