Slap Peričnik obdaja na stotine ledenih sveč

11 januarja, 2022
IF

Slap Peričnik ima pozimi poseben čar. Iz Mojstrane se lahko podate po cesti in gozdni poti vse do dobre tri ure oddaljenega Aljaževega doma v Vratih (1015 m) ali pa do več kot pol manj oddaljenega slapa Peričnik, ob katerem je še ena planinska koča. Obe sta sicer v zimskem času žal zaprti.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Slap, ki pada v dolino preko dveh previsnih stopenj, se v zimskih dneh resnično spremeni v pravcati pravljični grad, zgrajen iz stoterih ledenih sveč.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Po cesti …

Hoja je enostavnejša po cesti, ki je od zadnjih hiš v Mojstrani zaprta za motorni promet. Vseeno je zorana, tako da je hoja po njej enostavna. Prijetnejša pa je pešpot, ki je urejena ob nasprotnem bregu reke Triglavske Bistrice.

… ali učni poti

Učna pot je opremljena z informativnimi panoji, s pomočjo katerih boste spoznali številne rastline in živali tega območja. Po njej se lahko v manj kot uri sprehodite do koče pod slapom Peričnik. Slap, ki ga v najhladnejših dneh obdaja na stotine ledenih sveč, je mogoče občudovati med visokimi smrekami že iz okolice koče.

Foto: IF

Do razgledne točke

Še bolj atraktivnih pogledov pa boste deležni, če se povzpnete v bližino njegovega vznožja. Tja vodita dve poti a v zimskem času je primernejša leva, saj ne prečka struge potoka. Do razgledne točke pod slapom boste potrebovali le petnajst minut.

Potrebna pa je dobra obutev in v primeru zaledenele steze tudi dereze, saj je pot precej strma. Previsni strmini, na kateri se tvorijo ledene sveče se ni dobro preveč približevati, ker kosi ledu pogosto padajo v globino.

 

Poglejte si še fotografije zamrznjenih slapov

10 osupljivih fotografij zamrznjenih slapov

 

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 93 times, 6 visits today)