Avtor IF 10:35 dop TURIZEM

Slap Peričnik obdaja na stotine ledenih sveč

Slap Peričnik ima pozimi poseben čar. Iz Mojstrane se lahko podate po cesti in gozdni poti vse do dobre tri ure oddaljenega Aljaževega doma v Vratih (1015 m) ali pa do več kot pol manj oddaljenega slapa Peričnik, ob katerem je še ena planinska koča. Obe sta sicer v zimskem času žal zaprti.

Slap, ki pada v dolino preko dveh previsnih stopenj, se v zimskih dneh resnično spremeni v pravcati pravljični grad, zgrajen iz stoterih ledenih sveč.

Po cesti …

Hoja je enostavnejša po cesti, ki je od zadnjih hiš v Mojstrani zaprta za motorni promet. Vseeno je zorana, tako da je hoja po njej enostavna. Prijetnejša pa je pešpot, ki je urejena ob nasprotnem bregu reke Triglavske Bistrice.

… ali učni poti

Učna pot je opremljena z informativnimi panoji, s pomočjo katerih boste spoznali številne rastline in živali tega območja. Po njej se lahko v manj kot uri sprehodite do koče pod slapom Peričnik. Slap, ki ga v najhladnejših dneh obdaja na stotine ledenih sveč, je mogoče občudovati med visokimi smrekami že iz okolice koče.

Foto: IF

Do razgledne točke

Še bolj atraktivnih pogledov pa boste deležni, če se povzpnete v bližino njegovega vznožja. Tja vodita dve poti a v zimskem času je primernejša leva, saj ne prečka struge potoka. Do razgledne točke pod slapom boste potrebovali le petnajst minut.

Potrebna pa je dobra obutev in v primeru zaledenele steze tudi dereze, saj je pot precej strma. Previsni strmini, na kateri se tvorijo ledene sveče se ni dobro preveč približevati, ker kosi ledu pogosto padajo v globino.

 

Poglejte si še fotografije zamrznjenih slapov

10 osupljivih fotografij zamrznjenih slapov

 

 

(Visited 401 times, 1 visits today)
Close