Avtor Nina Šprohar 8:00 dop TURIZEM

Prikolica, avtodom ali šotor: Kako izbrati način kampiranja?

Vse več je dopustnikov, ki si za preživljanje počitnic raje izberejo alternativne oblike potovanja ter jih preživijo na poti, v kampih ali celo na prostem. Možnosti je več, je pa pametno pred nakupom avtodoma ali prikolice za kampiranje tehtno premisliti, za kaj jo sploh potrebujemo – če še nismo prepričani, da nam takšna oblika preživljanja počitnic ustreza, je morda bolj smiseln najem.

Šotor ni več najpogostejša oblika kampiranja

Ob besedi kampiranje morda večina ljudi najprej pomisli na šotor, ki po mnenju nekaterih sogovornikov zagotavlja najbolj pristen stik z naravo. A če je bila še pred nekaj desetletji to najpogostejša oblika počitnikovanja v kampih, so jo danes v glavnem zamenjali avtodomi in počitniške prikolice.

Janez Zajc iz trgovine Svet kampa pojasni glavna merila, na katera je treba biti pozoren pri nakupu šotora: »Najpomembnejši podatek je vodni stolpec, ki nam pove, koliko je material odporen proti vodi. Višji ko je vodni stolpec, boljši je šotor. Za kampiranje ob morju in ob jezerih je najbolj primeren vodni stolpec z najmanj tri tisoč milimetri, za vremensko bolj zahtevne pokrajine pa pet tisoč milimetrov ali več.«

V primerjavi s prikolico in avtodomom je pri šotoru zelo pomembno, da je res dobro postavljen. Treba ga je pritrditi z vsemi klini, ki so za to predvideni, še posebej, če je napovedan močnejši veter ali nevihta. Pri novem šotoru so priloženi klini pogosto prešibki in neprimerni za terene ob Jadranskem morju, zato je priporočljivo dokupiti močnejše. »Smiselno je razmisliti tudi o palicah za šotor,« opomni sogovornik in še pojasni: »Poleg klasičnih šotorov s palicami iz steklenih vlaken ali iz jekla imamo tudi take, ki imajo palice že vgrajene v šotor v obliki lokov. Tak šotor se skoraj sam postavi v končno obliko, a je podiranje precej zamudno. Boljša možnost so šotori, kjer se ogrodje napihne. Ti so sicer nekoliko dražji, vendar jih je enostavno postaviti in tudi podreti, poleg tega pa odlično kljubujejo močnim vetrovom in ni bojazni, da bi se palice polomile.«

 

Prednosti počitniške prikolice sta cena in mobilnost

Običajna navada Slovencev, ki so lastniki prikolic za kampiranje, je, da se ob začetku poletne sezone odločijo za hrvaške kampe ob Jadranskem morju in tam ostanejo do konca septembra. Janez Zajc pa poudarja prednosti, ki jih počitniška prikolica prinaša z drugačno uporabo: »Kamp prikolica je precej cenejša od avtodoma, zato si jo lahko privošči več ljudi. Glavna ovira je, da se je treba navaditi na vleko z avtom.«

Cene počitniških prikolic so v primerjavi z avtodomi za kupce privlačne, saj si za ceno povprečnega avtodoma lahko privoščijo že precej kakovostno in dobro opremljeno prikolico. Prednost prikolice je tudi mobilnost, ki jo omogoča razdeljenost na bivalni prostor in samostojno vozilo. Uporabniki, ki potujejo po različnih mestih, lahko prikolico na primer pustijo v kampu, kjer bodo prenočili, z avtom pa lahko prosto raziskujejo okolico, kar pri avtodomu ni možno. Opremljenost kamp prikolice mora biti prilagojena načinu rabe.

»Če s kamp prikolico pogosto potujemo, je smiselno, da si nekaj osnovnih stvari kupimo v eni od specializiranih prodajaln z opremo za kampiranje in jih imamo ves čas v prikolici. Ko gremo na pot, moramo tako spakirati le še osebno prtljago in nekaj malenkosti,« pravi sogovornik in doda, da je priporočljivo tudi, da imamo jedilni servis in kozarce iz kakovostne plastike. »Njihova prednost je v tem, da so zelo lahki in se nam med vožnjo ni treba bati, da se bodo razbili. Če na dno omaric namestimo še podlogo proti drsenju, ni strahu, da bi krožniki in kozarci med vožnjo v njih naredili kakšno škodo,« pojasni Zajc.

 

Avtodom: mobilna hiša v malem

Sogovornik predstavi tudi prednosti avtodoma: »Avtodom je primeren predvsem za tiste, ki radi veliko potujejo. Pomeni mobilno hišo v malem: v njem so kuhinja, spalnica, dnevni prostor, WC in prha.«

Slaba stran avtodomov je predvsem visoka cena, zato se veliko počitnikarjev raje odloči za najem. Ob potovanju z avtodomom je treba biti pozoren na destinacije, saj niso vse države enako naklonjene počitnikarjem s prikolicami in avtodomi. Ponekod se pravila razlikujejo celo od občine do občine. »V nekaterih državah se lahko ustavite in prenočite skoraj kjerkoli, v drugih pa je to možno samo v kampih.

Vse več je postajališč za avtodome (PZA), kjer vam zagotovijo priključitev na elektriko, praznjenje kemičnih stranišč in oskrbo z vodo – ta so povečini cenejša od kampov. Vse več je tudi turističnih kmetij, ki ponujajo parkirišča za avtodome,« opaža Zajc in opozori tudi na to, da so nekatere države precej nevarne zaradi vlomov v avtodome, zato je za prenočevanje bolj priporočljivo izbrati kamp ali postajališče za avtodom.

 

Najem avtodoma

Pred vsakim najemom je priporočljivo, da si stranka vzame dovolj časa za izbiro avtodoma, saj je od tega zelo odvisna kakovost izkušnje in udobje na poti. Pri izbiri avtodoma je treba upoštevati število oseb, ležišč, količino in vrsto prtljage (kolesa, skiroji, igrače …), tip potovanja ter destinacijo. Pri izbiri ponudnika pa je treba preveriti, ali so avtodomi redno servisirani, zavarovani in zagotavljajo asistenco.

Na ceno najema sicer vpliva veliko dejavnikov: model avtodoma, termin, dolžina najema, zgodnja prijava, k temu je treba prišteti še stroške goriva in prenočitev, ki so odvisni predvsem od destinacije. Potovanje z avtodomom tako ne sodi ravno med najcenejše možnosti preživljanja počitnic, je pa vseeno cenejše kot recimo rezervacija sobe v hotelu in najem vozila za raziskovanje okolice.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Turizem 2020.

(Visited 285 times, 4 visits today)
Close