Preživite dan, kot so ga koliščarji v prazgodovini

26 avgusta, 2021
Foto: Robert Fojkar

Pred desetimi leti so bila “Prazgodovinska kolišča okoli Alp” vpisana na Unesco seznam svetovne dediščine, ki obsega izbor 111 edinstvenih prazgodovinskih območij v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Italiji, Sloveniji in Švici.

“Prazgodovinska kolišča okoli Alp” so izjemnega pomena za razumevanje in poznavanje evropskih kultur bližnje prazgodovine. V 19. stoletju so se učenjaki zavedeli, da ima zgodovina človeške vrste in civilizacij večjo kronološko globino, kot so predvidevali antični zapisi in verska besedila. Spoznanje, da je človeška vrsta sočasno obstajala z že izumrlimi živalskimi vrstami, je pomenilo rojstvo prazgodovine.

Na Ljubljanskem barju najdene pomembne najdbe

Dve slovenski vpisani območji kolišč sta na Igu, na Ljubljanskem barju. Na širšem območju Ljubljanskega barja je poznanih več kot 40 najdišč kolišč. Ta so s prekinitvami poseljevala območje med približno 4500 in 2000 p. n. š. Iz tega obdobja se je ohranilo nekaj bogatih najdb, med drugim bogato okrašena keramika in kipci ter najstarejše ohranjeno leseno kolo na svetu.

Vabilo na Koliščarski dan

V soboto, 28. avgusta 2021 bo v Dragi pri Igu potekal Koliščarski dan, kjer boste lahko sodelovali na arheoloških, naravoslovnih in ustvarjalnih delavnicah. Glavna tema na dogodku bo prehrana, saj je Slovenija letos kulinarična destinacija in zato bo zagotovo v koliščarski kuhinji zadišalo po čem okusnem. Obiskovalci bodo na delavnicah lahko iskali arheološke najdbe, oblikovali glino, se preizkusili v tkanju, spoznavali rastlinski in živalski svet v času koliščarjev in še mnogo več.

Foto: Robert Fojkar.

Podroben program si lahko pogledate tukaj.

Vir: MK, KP Ljubljansko barje

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 116 times, 8 visits today)