7:00 pop TURIZEM

Potovanja 2021: destinacije bodo morale biti trajnostne

Založba popotniške literature Lonely planet ob koncu leta tradicionalno izdaja knjigo z izborom najbolj vročih destinacij za potovanja 2021 – Best in.

Letos so se odločili za drugačen koncept in so naredili izbor najbolj trajnostno naravnanih projektov s področja turizma, ki omogočajo enkratna doživetja med spoznavanjem novih dežel in jih velja preizkusiti v letu 2021.

 

Naravi prijazno spoznavanje Evrope

Za najbolj trajnostno naravnano kulinarično destinacijo priporočajo Grčijo. Tam se že od nekdaj poslužujejo lokalno pridelane hrane, v kateri prevladujejo zelenjava, ribe in oljčno olje. Poleg tega se je v zadnjem desetletju organska pridelava hrane povečala za več kot 50 %.

 

Drugo največje švedsko mesto Göteborg med drugim slovi po razvitosti trajnostnega turizma. Kar 95 % hotelov se poslužuje do okolja prijaznih praks. V večini restavracij je na voljo lokalno pridelana hrana, 65 % javnih prevoznih sredstev pa uporablja energijo iz obnovljivih virov.

 

Eno izmed dobrih praks okolju prijaznih ponudb lahko preizkusite v severni Italiji. Peš ali s kolesom se lahko podate na pot, ki vodi skozi kraje, povezane s pesnikom Dantejem Alighierijem. Dobrih 400 kilometrov dolga pot Le vie di Dante povezuje kraje v hriboviti pokrajini med Raveno in Firencami.

Skrb za naravno okolje

Palau so izbrali za najbolj trajnostno usmerjeno otočje, kjer je kar 80 % okoliškega morja zavarovano kot morski rezervat. V skrbi za ohranjanje narave so prvi na svetu prepovedali uporabo krem za sončenje, ki škodijo organizmom na koralnih grebenih.

 

Najbolj naravi prijazna destinacija postaja karibska državica Barbuda in Antigua. Na obeh otokih je prepovedana prodaja plastičnih predmetov za enkratno uporabo, ob obali pa se vrstijo številni hoteli in restavracije, ki delujejo po ekoloških načelih. Pri organiziranju podvodnih dejavnostih skrbijo, da potapljači s svojim obiskom čim manj vplivajo na občutljivo podvodno okolje.

 

Za najbolj ekološko naravnane obiske narave so izbrali opazovanje goril v Ruandi. S sodelovanjem v mednarodnem programu za zaščito goril so v državi uspeli zmanjšati krivolov in ohraniti populacijo goril na težko dostopnih področjih. To domačinom omogoča trajnostni razvoj turizma.

 

Za osveščene turiste

Za okolju najbolj prijazno prenočišče so bili izbrani bungalovi Grootberg Lodge v Namibiji. Naselje kamnitih hiš je v lasti lokalne skupnosti. Zgrajeno je iz pretežno naravnih materialov, večino potrebne električne energije pa pridobijo s pomočjo sonca. Grootberg Lodge nudi zaposlitev številnim domačinom, ki skrbijo tudi za varovanje bližnjega zaščitenega parka v katerem živijo ogroženi črni nosorogi.

 

V ameriškem pogorju Blue ridge mountins je možno uživati na malo znani, skoraj 800 kilometrov dolgi kolesarski progi Virginia mountain bike trial. Urejena je bila s čim manjšimi posegi v naravo.

 

Vzor za okolju prijaznega prevoznika pa je kanadski organizator železniških prevozov Rocky Mountaineer. Med svojimi cilji imajo zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida za 80 ton letno, poskrbeli pa so tudi za recikliranje čim večjega števila uporabljenih predmetov na vlakovnih kompozicijah. Poleg tega podpirajo delovanje organizacije, ki skrbi za ohranjanje narave na območjih kjer vozijo njihovi vlaki.

(Visited 181 times, 1 visits today)
Close