Olimje s samostanom in zeliščnim vrtom

4 junija, 2020
Petra Nastran; foto: Minoritski samostan Olimje

V  grajskem samostanu Olimje pri Podčetrtku je začela delovati prva zeliščna lekarna pri nas. V blagodejni mir narave na Kozjanskem, v zavetje gore Rudnice, so se leta 1663 naselili patri pavlinci in začeli proučevati delovanje zdravilnih zelišč. Vrt vabi k spoznavanju do 250 vrst primerkov zdravilnih zelišč.

Vas Olimje

Vas Olimje pri Podčetrtku je bila že dvakrat (leta 2009 in 2013) izbrana v tekmovanju Entente Florale za najbolj urejeno naselje v Evropi in ima veličastno zgodovino. V vasi stoji grad, nekdaj last grofov Atems, danes spremenjen v samostan, kjer bivajo patri minoriti. Ob njem stoji cerkev Marijinega Vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin na naših tleh. Če iščete pravi kraj, kjer si boste spočili od sveta, se naužili lepote ter si nabrali novih moči, je to pravi kraj.

Začetki v 17. stoletju

Bratje Pavlinci so v Olimjah delovali 120 let. V redovnih pravilih so imeli zapisano, da mora vsak samostan imeti za bolnike sobo, ki so jo imenovali »infirmaria«. Eden od bratov je opravljal službo bolniškega strežnika, nekateri pa so se povsem posvetili zdravilstvu. Še bolj kot v zdravilnost zelišč, pa so zaupali moči molitve. A upoštevali so dognanja medicinske znanosti in v južnem stolpu uredili prostor, danes imenovan »Stara lekarna«. Okroglo, obokano sobo nekdanje lekarne, je leta 1780 z visoko umetniškimi in sporočilnimi freskami opremil mojster Anton Lerchinger iz Rogatca. A leta 1782 je cesar Jožef II. razpustil pavlinski red in izgnal patre iz Olimja. Restavratorji so freske rešili iz vlage in obnovili, saj je bil prostor do leta 1950 shramba za poljščine.

Zeliščni vrt, čebelnjak, lekarna

Leta 1990 so v Olimje prišli bratje minoriti, ki so oživili zeliščarsko tradicijo, uredili zeliščno lekarno, čebelnjak in zeliščni vrt. S pripravo domačih zdravil želijo dodati svoj delež duhovnemu in telesnemu zdravju tistih, ki njihova zelišča uživajo. Vzgajajo predvsem v naravi ogrožene rastline. Ob vsaki je napis, ki pojasni ime rastline v slovenskem in latinskem jeziku, njena uporaba v zdravilne namene in proti katerim boleznim deluje.

Poslužujmo se darov narave!

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 80 times, 1 visits today)