Najlepša slovenska trška jedra

18 novembra, 2020
IF

V letošnji akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020, ki jo je organizirala Turistična zveza Slovenije, je v kategoriji mestna jedra priznanje za najlepše trško jedro prejela Črna na Koroškem, sledila pa sta Šentjur in Ribčev Laz.

Rudarska dediščina

Črna na Koroškem leži v Zgornji Mežiški dolini. Ponaša se s starim trškim jedrom, ki je prvič omenjeno leta 1137. Vaško jedro zaznamuje cerkev sv. Ožbolta, ki je dobila današnjo neoromansko podobo ob koncu 19. stoletja. Nedaleč stran vzbuja pozornost šest metrov visok Plečnikov spomenik posvečen žrtvam prve in druge svetovne vojne. V samem središču je domiselno urejena rudarska zbirka na prostem, ki prikazuje del tristoletnega rudarjenja pod goro Peco.

V prostorih nekdanje pošte si lahko (ko ni epidemije) ogledate še etnološko zbirko.

Zapuščina glasbenikov

Šentjursko staro trško jedro okoli cerkve sv. Jurija se omenja že sredi 14. stoletja. Zgledno ohranjena podoba trškega jedra Zgornji trg privlači številne obiskovalce. Najbolj znana je Ipavčeva hiša, v kateri je urejena stalna razstava o življenju in delu glasbene rodbine Ipavec. Ob Ipavčevi hiši je v senci mogočne lipe postavljen Plečnikov vodnjak, park s senzoričnimi igrali pod glasbeno šolo pa je oblikovan kot privlačen prostor za številne prireditve in poroke, ki poživljajo majhen kraj.

Obiskati velja, ob odprtju, še arheološko muzejsko zbirko Rifnik, spominsko sobo glasbene skupine New Swing Quartet in galerijo. Ob eni izmed hiš boste našli tudi potomko najstarejše trte iz Maribora.

Idila ob Bohinjskem jezeru

Ribčev Laz je naselje, ki se nahaja tik pred slikovitim delom Bohinjskega jezera z mostom in cerkvico, ki predstavlja enega najlepših primerkov slovenskega srednjeveškega stavbarstva in stenskega slikarstva. Največja znamenitost je cerkev Sv. Janeza Krstnika iz 13. stoletja. Obiskovalce pa privlači tudi manjši park s spomenikom štirim srčnim možem, ki je posvečen prvi osvojitvi Triglava leta 1778. Na gorske lepote spominja tudi kip Zlatoroga na skali ob jezeru.

Ribčev Laz predstavlja turistično središče z informacijskim centrom, trgovino, pošto, hoteli in gostinskimi lokali. Obenem je idealno izhodišče za številne rekreativne dejavnosti.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 69 times, 4 visits today)