6:51 pop TURIZEM

Limbarska gora – vzpetina mnogih poti za vsako vreme

Limbarska gora (773 m) je privlačna a ne pretirano obiskana razgledna turistična točka le nekaj kilometrov stran od najbolj prometnih poti, štajerske avtoceste. Čeprav ni gora, je vzpetina dovolj visoka, da običajno pogleda izpod meglenega pokrova nad okoliškimi dolinami.

Na položen vrh se je mogoče mimo Moravč udobno pripeljati po cesti. V vasi Gabrje je potrebno pri kapelici zaviti levo, na koncu vasi pa se cesta razcepi še enkrat. A tokrat brez skrbi, saj oba odcepa vodita na Limbarsko goro, tako da si lahko omislite tudi krožno pot.

Obširni razgled

Nad razgledom vsekakor ne boste razočarani. V lepem vremenu se izpred baročne cerkve sv. Valentina odpirajo razgledi na vse konce Slovenije. Najlepši segajo do Julijskih Alp s Triglavom in Kamniško-Savinjskih Alp. Na drugi strani se razprostirajo Zasavski in posavski hribi, daleč spodaj pa Ljubljanska kotlina. Romarska cerkev je posvečena zaščitniku romarjev in čebelarjev. Današnjo podobo je dobila v prvi polovici 18. stoletja. Cerkev s samostojnim zvonikom je že od daleč nekaj posebnega, saj je nad glavnim vhodom postavljen nadstrešek na kamnitih stebrih, pod katerim je postavljen zunanji oltar. V nekdanji romarski hiši ob cerkvi je danes urejeno gostišče.

Številne pešpoti

Na Limbarsko goro vodi več pešpoti. Najbolj obiskani sta obe, ki se začneta v vasi Gabrje.

Za krajšo, ki vodi levo, boste potrebovali 45 minut, za daljšo pa dobre pol ure več. Obe sta označeni s kažipoti in markacijami, delno pa potekata po glavni cesti in kolovozih. Na vrh vodi nekaj zanimivih poti tudi z druge strani. Iz Lukovice oziroma s parkirišča ob bližnjem Gradiškem jezeru boste za vzpon potrebovali 2 uri. Pot skozi gozd se začne ob levem bregu jezera in  vodi skozi vasi Vinje ter Negastrn.

Obe vasi lahko dosežemo tudi z avtomobilom iz Krašnje. Iz slednje se ji pridruži še ena pot, ki je skoraj polovico krajša.  Ena najlepših poti pa se začenja v Blagovici, tik ob avtocesti. Zanjo boste potrebovali poldrugo uro. Lahko pa si jo skrajšate in se zapeljete v bližino vrha Golčaj. Od tod je do Limbarske gore še dobra ura hoje po položni grebenasti poti, ki se vije skozi gozd, preko travnikov in mimo zaselkov. Na Limbarski gori je najbolj živahno sredi marca, ko  pripravljajo tradicionalni Pohod po nagelj.

 

 

 

 

(Visited 267 times, 6 visits today)
Close