3:28 pop TURIZEM

Kulinarični turizem: Slovenija postaja vrhunska gastronomska destinacija

Kulinarični turizem je v trendu po celem svetu in Slovenija je na poti do vrhunske gastronomske destinacije. 

V letih 2020 in 2021 bo, kot poroča STO, izvedena vrsta aktivnosti in ukrepov, ki bodo utrdili položaj Slovenije na poti do prepoznavne gastronomske destinacije z visokokakovostno, inovativno, razpoznavno gastronomijo in avtentično kulinarično ponudbo. Ključne med njimi so na srečanju konec januarja v okviru osrednjega turističnega sejma Alpe Adria izpostavili Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na MGRT, mag. Maja Pak, direktorica STO, Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo ter organizator in ustvarjalec projekta Evropski simpozij hrane, Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS in Nataša Mikelj, direktorica Turizma Radovljica.

“Gastronomija je eden ključnih turističnih produktov Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 in pomembno prispeva k uresničevanju ciljev strategije, to je višje dodane vrednosti, naslavljanju gostov z višjo kupno močjo, desezonalizacije in razpršitve turističnih tokov,” pravijo na STO in MGRT.

V podporo implementaciji gastronomije v trajnostne koncepte bo MGRT v mesecu marcu objavilo Javni razpis za spodbujanje uvajanja okoljskih in trajnostnih znakov, pri čemer bodo upravičenci prvič tudi gostinski ponudniki in sicer za pridobitev okolijskih certifikatov Gren Key in L.E.A.F.

Kulinarična dediščina in naravne danosti Sloveije

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, pojasnjuje: »Slovenija se s svojo izjemno kulinarično dediščino, ustvarjalnostjo in inovativnostjo že uspešno pozicionira kot vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja, kar ima pozitivne učinke tako na dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot tudi na razvoj lokalnega okolja.”

Kot je še poudarila mag. Maja Pak, direktorica STO , imamo neokrnjeno naravo, ki omogoča trajnostno pridelavo kakovostnih surovin in živil. Imamo številne odlične kuharske mojstre. Imamo izjemne posameznike, ki s pristnim gostoljubjem in srčnostjo navdušujejo goste. In imamo edinstvene gastronomske zgodbe in doživetja. “To so danosti, ki predstavljajo velik potencial, da Slovenija postane destinacija za vrhunska 5-zvezdična gastronomska doživetja.”

Evropska regija gastronomije

Slovenija je tudi prva država v Evropi, ki je pridobila naziv Evropska regija gastronomije, kar je še ena priložnost več za krepitev nacionalne promocije kulinarike. “Gre za nacionalni projekt, ki ga koordinira naše ministrstvo, v njem pa sodeluje 21 različnih partnerjev iz javnega in zasebnega sektorja ter izobraževalnih inštitucij. Vizija Slovenije kot gastronomske destinacije leta 2021 je, da Slovenija postane prepoznavna destinacija z visoko kakovostno, inovativno, avtentično ponudbo hrane in vina, ki jo ustvarjajo številni butični ponudniki kakovostne hrane, ki s svojo ponudbo temeljijo na lokalni raznolikosti in pridelavi, bogastvu narave in srčnosti,” je še pojasnila sekretarka.

Kulinarični turizem bo torej letos pri nas v racvetu.

 

 

 

(Visited 272 times, 1 visits today)
Close