Avtor in foto: Petra Nastran 6:17 pop TURIZEM

FOTO: Planina Zajamniki v objemu prave zime

Zajamniki. Tolikokrat videni na slikah, a do letošnje zime še nikoli pri njih na obisku.

Tokrat je končno napočil čas; v objemu prave zime me je planina Zajamniki prvič sprejela v svoj objem.

Planina Zajamniki leži na nadmorski višini 1.280 m na zahodnem robu Pokljuke. Njena značilnost so pastirski stanovi, ki so razporejeni eden za drugim in tvorijo kot »planinsko ulico«.

Iz Bleda se zapeljemo na Rudno polje na Pokljuki, kjer parkiramo. Peš se usmerimo proti Uskovnici ter spustimo v travnato dolinico Španove jame, kjer nas čaka križišče. Gremo levo ter pridemo v smrekov gozd ter še nekaj časa hodimo malo gor, malo dol. Pot nam bo v eno smer vzela uro in pol, primerna pa je tudi za otroke nad tremi leti, saj naredimo zelo malo višinske razlike.

Razgledi: pastirski stanovi, za njimi pa …

Planina me je že ob prvem pogledu nanjo osvojila s svojo pristno podobo. Čeprav ni več živa in kar nekaj pastirskih stanov služi kot počitniška hišica, pa še vedno ohranja duh nekdanjega časa in lahko sem si predstavljala življenje tod nekoč…

Ko je bila polna živine ter ljudi, vajenih trdega kmečkega in planšarskega življenja. Ko sem prišla do konca planine, sem se ozrla nazaj ter zagledala stanove, razporejene »po vrsti, kot hiše v Trsti«.

Za njimi pa poglede na Triglav, Debeli vrh, Mišelj vrh, Tošč in druge. Sicer so se ta dan skrivali za oblaki, a prav zaradi tega je bilo na planini še bolj posebno, skoraj mistično, kot iz nekega drugega časa.

(Visited 133 times, 4 visits today)
Close