Bohinjska proga med 5 najbolj spektakularnih železniških prog v Evropi

4 oktobra, 2020
Avtor: Mirko Bijuklič

Spletni portal Euronews je Bohinjsko progo uvrstil med pet najbolj spektakularnih železniških prog v Evropi in jo bralcem priporoča za eno naslednjih potovanj z vlakom.   

 

Za luksuzno potovanje z vlakom s 5 zvezdicami so izbrali špansko El Transcantábrico, za opazovanje fjordov in dih jemajočih razgledov Bergen Railway na Norveškem, za zgodovinsko progo s prikazom vrhunskega inženirstva pa Bohinjsko progo, ki pelje čez Slovenijo, Avstrijo in Italijo.

Na seznamu so se znašle še švicarska Glacier Express, škotska ‘magična’ linija West Highland in antična srbsko-črnogorska Montenegro Express, ki poteka prek pragozdov.

 

Spletni članek opisuje, da je bila prvotno proga zgrajena za povezavo zahodne Avstrije in južne Nemčije s takratnim avstro-ogrskim pristaniščem Trst. Danes pa Bohinjska železnica služi kolesarjem in pohodnikom, ki dostopajo do čudovitih poti v regiji ter navdušencem vinske ponudbe v okolici Nove Gorice.

Od maja do novembra lahko obiskovalci doživijo Bohinjsko železnico na vožnji s parno lokomotivo, pri čemer osebje nosi enake uniforme, kot so bile v času Avstro-Ogrske med letoma 1900 in 1906.

Več o progi: Bohinjska železnica in predor

 

Vir: slovenia.info

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 129 times, 1 visits today)