Z ozonom učinkovito nad Covid-19

31 avgusta, 2020

Razkuževanje z ozonom je edini temeljit postopek dezinfekcije. Poteka samodejno, ko nismo v prostoru in ne škoduje ljudem in okolju.

Kako se vsak dan vrniti na delovno mesto, v vrtec ali šolo brez strahu pred okužbo? Kako poskrbeti, da bodo prostori, v katerih preživimo večji del dneva, varni in dezinficirani? Preventiva, kot poudarjajo strokovnjaki, je ključnega pomena pri zmanjševanju možnosti okužbe z novim korona virusom.

Večkrat na dan si umivamo roke, nosimo zaščitne maske in držimo socialno distanco. Kaj pa higiena našega okolja? Poskrbeti moramo, da je tudi okolje, v katerem bivamo in delamo, redno dezinficirano, saj na ta način dodatno zmanjšamo možnosti okužbe.

Bistveno vprašanje, s katerim se soočamo, je, katera metoda lahko temeljito razkuži celoten prostor. Razkuževanje z alkoholom ali peroksidom zahteva veliko dela, lahko poškoduje materiale, hkrati pa dopušča možnost, da zgrešimo kakšen kotiček.

Bolj inovativna je dezinfekcija z UV svetlobo, vendar so naprave drage, postopek pa dolgotrajen, saj se robot počasi premika po prostoru. Poleg tega svetloba obseva samo vidno polje in ne prodre za predmete, ki so v prostoru.

 

Razkuženi so tudi najbolj skriti kotički in tkanine

Najučinkovitejši in edini temeljit postopek dezinfekcije je razkuževanje z ozonom. Ozonska dezinfekcija poteka samodejno, v času, ko nismo prisotni v prostoru, in je hkrati povsem ekološka, torej ne uporablja nobenih kemikalij ali škodljivih snovi, ki bi jih kasneje z dotikanjem vnašali v svoje telo. Ozonska dezinfekcija je primerna za vse zaprte prostore, kot so igralnice, učilnice, pisarne, kuhinje, retavracije, saloni in avtobusi. Ker je ozon suh plin, se hitro razširi po celotnem prostoru, doseže vse skrite kotičke in prodre tudi v tkanine. Neselektivno napada vse viruse, bakterije in plesni ter jih že ob nizki koncentraciji hitro in učinkovito uniči, ob tem pa odstrani tudi vse vonje.

Ozon je molekula iz treh atomov kisika (O3), ki je eden od najmočnejših oksidantov na svetu. Je kratkoživa snov, ki ima razpolovno življenjsko dobo 30 minut. Zaradi teh lastnosti ga moramo generirati sproti, po razpadu pa se O3 spremeni nazaj v kisik (O2). In prav zaradi vseh teh značilnosti je ozon prva izbira pri dezinfekciji zaprtih javnih prostorov in prevoznih sredstev po vsem svetu.

 

Preferenčna metoda ameriške vojske

Pravzaprav je to preferenčna metoda ameriške vojske v boju proti Covid-19 in jo uporabljajo pri razkuževanju oblačil in opreme, ki je bila v stiku z obolelimi pacienti. Metoda ima tudi FDA certifikat za uporabo pri dezinfekciji medicinske opreme za ponovno uporabo. Uporablja se tudi za dezinfekcijo pitne vode in v mnogih drugih industrijah – od prehrambne pa do farmacevtske.

V podjetju Prozone ponujajo profesionalne generatorje ozona lastne blagovne znamke. Postopki ozonacije so popolnoma avtomatizirani in varni, kljub temu da je ozon strupen plin. Več informacij, strokovne literature in referenc najdete na www.prozone.si.

https://prozone.si/
(Visited 302 times, 4 visits today)