11:22 dop REVIJA V SVOJEM DOMU

Kuhinja: Pomembno je, da si postaje v procesu priprave hrane sledijo v logičnem zaporedju

Nekdaj so bile kuhinje ločene od ostalih prostorov, da so bile gospodinje odrinjene od gostov, kar je izhajalo iz ureditve v gosposkih stanovanjih v preteklosti. »Danes pa je kuhanje postalo del dnevnega dogajanja v družini in prijateljskega druženja, kuhinja pa središče stanovanja,« pravita arhitekta Špela Kuhar in Robert Potokar.

Kakšna naj bo kuhinja, je po njunih besedah težko predpisati, saj se je pri opremljanju katerega koli stanovanja najprej treba vprašati, kako živimo, kakšne funkcionalne povezave omogoča stanovanje, kakšni materiali, barve, luči so nam všeč …

 

Arhitektu povejmo, kako bomo kuhali

»Je pa v kuhinji zelo pomembno, kako so elementi funkcionalno zasnovani, torej da si postaje v procesu priprave hrane sledijo v logičnem zaporedju,« dodajata. Prav tako je pomembno, da so delovni prostori dobro osvetljeni. Ne le to: razmisliti je treba tudi, ali bomo raje kuhali s hrbtom, obrnjenim proti jedilni mizi, ali bomo med kuhanjem raje v središču dogajanja, kar pomeni, da kuhamo na otoku, s pogledom na štedilnik, a se lahko hkrati pogovarjamo s prisotnimi za jedilno mizo. »Eden od tehničnih vidikov postavitve kuhinjskega pulta, otoka in jedilnice je tudi umestitev nape z rekuperativnim delovanjem ali zgolj prezračevalnim,« opominjata arhitekta.

»Večino teh skrbi je dobro prepustiti arhitektu, ki bo s svojim znanjem in izkušnjami preprečil napake, zaradi katerih bomo lahko kasneje pri uporabi kuhinje slabe volje. Pomembno je, da z njim sodelujemo, mu zaupamo svoj slog, želje in navade, na podlagi česar bo predstavil najboljše rešitve za naš način življenja,« pravita arhitekta.

(Visited 151 times, 1 visits today)
Close