3:18 pop REVIJA V SOŽITJU

Zakaj nastaja kondenz na vaših steklih in zakaj bi vas to moralo skrbeti?

Prikrita grožnja zdravju

Nikoli ne prinaša nič dobrega in le redki so domovi, kjer kondenza ne poznajo. K sreči ga je mogoče učinkovito preprečiti, le prave rešitve je treba poznati.

Takoj po prhanju nastane na ogledalu v kopalnici, ob daljšem kuhanju pa na oknu v kuhinji in skoraj zagotovo se pogosto srečujete s kondenzom, če ste se ravno preselili v novogradnjo ali prenovili hišo. Ko je v zraku dosežena največja možna količina vodne pare pri določeni temperaturi in pride vodna para v stik z dovolj hladno površino, preide iz plinastega stanja v kapljice. Temu rečemo kondenzacija vodne pare. Strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK pa dodajajo, da je vsako tako rosenje znak za alarm.

 

Prostori, kjer se na steklu pojavijo kapljice, so dokazano preslabo prezračevani. | Foto: Velux

Zakaj ni naš prijatelj?
Kondenzacija na notranjem steklu energijsko učinkovite zasteklitve predstavlja vidno posledico previsoke relativne vlažnosti zraka v prostoru. Mesto nastanka kondenza pa ni nujno steklo; lahko je slabše izoliran del stavbnega ovoja stavbe. Temu pravimo toplotni most. Pogosto mesto je tudi stena za kakšno omaro ali posteljo, kjer zrak ne more krožiti. Na teh vlažnih površinah se slej ko prej razvije plesen, ki povzroča tako estetske kot zdravstvene nevšečnosti. Z vsakodnevnimi opravili, kot so kuhanje, pranje perila in kopanje, štiričlanska družina v enem dnevu odda v zrak od 8 do 10 litrov vlage. To ustvarjamo celo med spanjem: dve odrasli osebi proizvedeta v osmih urah spanja 0,64 litra vode le z dihanjem in potenjem.

 

Trend sodobnega časa
Domovi, kjer kondenza ne poznajo, so pravzaprav zelo redki. Njegov nastanek in škoda, ki jo povzroča, sta namreč rezultat življenja v današnjem času. V večini prostorov pod streho so strešine in zidovi dobro izolirani, vrata in okna pa kakovostno vgrajena (s prenovo te dejavnike običajno občutno izboljšamo). Rezultat so topli in zatesnjeni prostori, kar omejuje naravno prezračevanje.

 

Strateške rešitve in hitra pomoč
Pri oknih omogočite pretok toplega zraka po steklu s pravilno oblikovanimi in izoliranimi špaletami in ogrevalom, nameščenim pod oknom. To je še posebno pomembno v dnevih, ko zunanja temperatura pade pod 0 °C. Med prhanjem vklopite ventilator, med kuhanjem pa prižgite napo – in seveda redno zračite prostore. To pa je ena od tistih skrbi, ki jo lahko odslej pravzaprav odmislite.

 

Najučinkovitejša rešitev
Za optimalen zrak lahko namreč popolnoma samodejno poskrbi sodobna tehnologija. Sistem za uravnavanje kakovosti notranjega zraka VELUX Active, ki kombinira nadzor pametnih senzorjev nad temperaturo, vlago in količino CO2 z avtomatskim odpiranjem strešnih oken ter notranjih in zunanjih senčil, predstavlja najbolj učinkovito orodje. Prepričani smo, da tudi vas zanima, kako lahko v svoj dom pripeljete pravo naravo, ne pa imitacij, od katerih nimate nobenih koristi za počutje in zdravje.

 

(Visited 122 times, 1 visits today)
Close