Avtor Andreja Šalamun 2:50 pop REVIJA V SOŽITJU

Varni tudi s pomočjo tehnologije

Da bi bila starost čim bolj mirna in čim manj stresna, je smiselno poskrbeti tudi za varnost doma. Ne le, da lahko s preventivnim ravnanjem zaščitite svojo lastnino, preventiva je pomembna tudi za zaščito vašega zdravja in življenja.

Vsak dom mora biti urejen tako, da je čim bolj varen pred vlomilci, varnost pa mora zagotavljati tudi svojim prebivalcem. Na kaj moramo biti še posebej pozorni?

Na Policiji opozarjajo, da lahko za varnost svojega premoženja največ naredite sami in da vlomilci raje izbirajo tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Zanje so zlasti vabljiva odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje … Pametno je torej, da čim bolj poskrbimo za vse zgoraj naštete pomanjkljivosti, strokovnjaki pa svetujejo tudi namestitev in uporabo alarmnih sistemov. Za zaščito doma je sicer na voljo veliko različnih tehnologij, dobro pa je, da je sistem tehničnega varovanja povezan tudi z varnostno-nadzornim centrom varnostne službe, ki lahko učinkovito posreduje, ko je to potrebno.

 

V stanovanje ne vabite neznancev

Zlati starejši so v svojem domu pogosto tudi žrtve drznih tatov, ki v stanovanje vstopijo pod pretvezo, da so predstavniki kakšnega podjetja ali druge organizacije, serviserji, izvajalci raznih del ali pa da potrebujejo kozarec vode, morda uporabo stranišča … Z žrtvijo vzpostavijo prijazen odnos in zaupanje, zato ti niso pozorni na njihove namere. Običajno ugotovijo, da so bili okradeni šele čez nekaj časa, poleg tega ne znajo dobro opisati tatov, saj nanje zaradi vzpostavljenega zaupanja niso bili zelo pozorni. Na Policiji ljudem svetujejo, naj imajo nenapovedane obiskovalce ves čas pod nadzorom oziroma naj jih raje ne vabijo v svoj dom. Pogovor z njimi naj raje opravijo na varni razdalji – na primer z balkona ali skozi okno. Pozorni naj bodo tudi na to, da stanovanje vedno zaklenejo in ključ vzamejo s sabo, pa čeprav stopijo samo do soseda: naj zaprejo okna in naj doma ne hranijo večjih vsot denarja. Prav tako je dobro, da so pozorni na morebitne sumljive osebe in vozila, ki se zadržujejo v bližini njihovega doma.

Policija svetuje, naj od oseb, ki se izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., vedno zahtevamo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Hkrati pa je treba biti pozoren tudi na njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale.

 

Sistemi vse bolj prijazni uporabniku

Sistemi za varovanje doma postajajo vse bolj prijazni uporabniku, zato jih znajo upravljati tudi tisti, ki jim tehnologija ni ravno najbolj blizu. Tako lahko na primer tudi na daljavo s pomočjo pametnega telefona preverite stanje svojega objekta in upravljate nekatere funkcije v njem – na primer spremljate žive slike iz svojega stanovanja, prižigate in ugašate luči, dvignete ali spustite rolete, vključite sistem za zalivanje vrta, upravljate z ogrevanjem in hlajenjem. Videonadzorne kamere danes uporabljajo ne le za snemanje oziroma spremljanje slike, ampak tudi za odkrivanje gibanja in proženje alarmov, termovizijske kamere pa omogočajo gledanje v temi.

Vse bolj priljubljena postaja tudi tako imenovana oskrba na daljavo. Veliko starejših namreč ne želi zapustiti svojega doma in se preseliti v dom za ostarele, poleg tega so čakalne dobe zanje izjemno dolge. Da bi bili ljudje, ki živijo doma, po možnosti sami, čim bolj varni in čim hitreje dobili pomoč, ki jo potrebujejo, je na primer Telekom Slovenije v sodelovanju z ljubljanskim Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) in Zvezo društev upokojencev Slovenije razvil rešitev E-oskrba. Gre za socialni servis oskrbe na daljavo, ki zagotavlja stalno povezavo z asistenčnim centrom. Kot so pojasnili v Telekomu, lahko klic sproži uporabnik sam, in sicer tako, da pritisne gumb na posebni komunikacijski napravi ali na daljincu za sproženje klica, ki ga ima lahko kot obesek okoli vratu ali zapestja vedno pri sebi. Poleg tega lahko v njegov dom namestijo tudi senzorje, ki zaznajo padec oziroma nenadne spremembe v bivanju našega svojca. Sistem lahko v takem primeru brez pritiska na gumb obvesti asistenčni center, v katerem zdravstveno osebje oceni nevarnost situacije in na dom takoj pošlje pomoč ter o tem obvesti tudi svojce.

 

Z aplikacijo lahko spremljamo zdravstveno stanje

Podobno funkcijo ima tudi aplikacija iHelp, ki omogoča spremljanje zdravstvenega stanja (beleži na primer simptome, telesno temperaturo, krvni tlak, frekvenco dihanja …), spremljanje počutja, frekvenco dihanja, meri srčni utrip, hkrati pa nudi mrežo prvih posredovalcev v primerih težav (na primer zdravnikov, reševalcev, gasilcev, medicinskih sester … Hkrati lahko opozori tudi nujne kontakte in druge uporabnike aplikacije v radiju 500 metrov ter tako skrajša čas reševanja. Aplikacija omogoča tudi opomnike, kot so na primer opomnik za jemanje zdravil, pitje vode, obrok hrane … Na voljo je tudi tako imenovan SOS gumb, za trenutke, ko uporabnik ne more uporabiti mobilnega telefona. Takrat lahko zgolj s pomočjo SOS gumba pošlje alarm družinskim članom in prijateljem. Pošiljanje tega alarma deluje preko SIM kartice v SOS gumbu, uporabnik pa z njim aktivira tri nujne kontakte.

(Visited 43 times, 1 visits today)
Close