3:15 pop REVIJA V SOŽITJU

Okna so pomemben stik z okolico

Okna so ‘okno v svet’ – za mnoge starejše, ki so bolj ali manj doma, je okno pomemben stik z okolico, s svetom. Poleg tega z okni skrbimo za svež zrak, ki je pomemben za zdravje.

Kot specialisti za strešna okna v podjetju Velux izpostavljajo to, kar je največkrat pozabljeno: »Strešno okno naj bo na takšni višini, da sedeča oseb vidi ven, da vidi okolico in ne samo neba. Ne vem, zakaj so se strešna okna v preteklosti vgrajevala nekam visoko pod strop namesto na normalno višino. Ta praksa je vidna občasno še danes.«

 

Okno, ki je enostavno za upravljanje

Za zdravje je zelo pomembo, da je v prostorih, kjer bivamo, svež zrak. To pa pomeni (občasno) odpiranje oken za zračenje. Danes je tehnologija toliko napredovala, da je mogoče vzpostaviti avtomatsko odpiranje in zapiranje oken. S pomočjo senzorjev, ki merijo temperaturo, vlago in Co2, se okna namreč sama odpirajo in zapirajo za potrebe zračenja.

 

 

Za prijetne bivalne prostore – pa naj bo to v pritličju ali mansardi – je potrebno dovolj svetlobe in zraka.

 

Hiša za več generacij – bivalna podstrešna etaža

Pri prenovi hiše, za katero se odloči družina, da razširi bivalni prostor v dodatno stanovanje, je priporočljivo vplesti strokovnjaka, da se zasnova prostorov dobro načrtuje. »Ni potrebno, da so prostori točno tako razporejeni kot v spodnjem nadstropju – tu so namreč izgovori inštalacije. Tudi to je rešljivo. V estrihu se lahko speljejo odtoki in dovodi vode tudi na drug konec mansarde. Tako zagotovimo pravilno orientacijo prostorov,« povedo v Veluxu in pojasnijo, da v preteklosti orientacija prostorov ni bila ravno v središču pri načrtovanju, danes pa je.

Bivalni prostori (kuhinja, dnevna soba) so po priporočilih obrnjeni na jug, da zagotovimo sonce čez cel dan. »Postali smo namreč bitja, ki veliko časa prebijemo v notranjosti in zato si moramo čim več zunanjosti pripeljati v notranjost,« pojasnjujejo sogovorniki in svetujeto, da načrtujemo odprte in svetle prostore, saj je zaradi poševne strehe v podstrešnem stanovanju nekoliko manj volumna in s tem posledično zraka.

 

Mansarda je v več pogledih specifična

Zaradi lege na najvišjem nadstropju stavbe, zaradi odprtega prostora, zaradi poševnin, zaradi nizkega parapeta je mansarda specifična. »Odvisno od našega vidika lahko na te specifičnosti gledamo pozitivno ali pa tudi ne. V obstoječih mansardah je konstrukcija strehe že postavljena in s tem običajno tudi podporni stebri. Možnost imamo, da to konstrukcijo in stebre skrijemo med stene in stropove ali po jo pustimo vidno,« razlagajo na Veluxu.

Vidna konstrukcija je lahko po njihovem mnenju lep in dekorativen dodatek, ki razgiba odprt prostor in ga tudi navidezno pregradi. Tudi nizek prostor ob parapetnem zidu je mogoče zelo ekonomično uporabiti. »Kuhinjsko pohištvo je od stene oddaljeno 60 cm in tako zapolni nizek prostor ob steni. Ob pultu pa je že dovolj stojne višine za nemoteno gibanje. Z višino parapetnega zidu 100 cm in vgradnjo strešnega okna tik nad tem si zagotovimo še razgled na okolico. Če je parapetni zid višji, se tudi okna vgradijo višje in omogočajo pogled le na nebo. Hkrati pa ne pridobimo veliko stojne višine, saj je pult prislonjen na steno,« povedo strokovnjaki za mansarde.

 

Način odpiranja oken

Tudi način odpiranja oken, še posebej strešnih, je pomemben. Ker je v nizkem prostoru pod streho običajno postavljeno pohištvo, je najbolje, da se strešno okno odpira z ročico zgoraj, saj se tako ni treba sklanjati čez pohištvo. Okna s kljuko spodaj in odpiranjem navzven se priporočajo tam, kjer ni pohištva pod oknom in ko želimo pogledati ven skozi okno (na primer na dvorišče).

 

Kaj pa energetska varčnost?

V izogib majhnim in utesnjenim prostorom v mansardi je priporočljivo, da se vsaj v bivalnih prostorih pusti odprto do špice. S tem si zagotovimo zračnejše prostore, hkrati pa imamo možnost dodatne osvetlitve v sredini. V delu nad spalnimi prostori pa se lahko uredi tudi galerija z bralnim kotičkom.

»Nikar naj vas ne skrbi izguba energije in težava ogrevanja,« zagotavljajo v Veluxu. Dandanes so, kot pojasnijo, vsi materiali tako energijsko varčni, da so izgube v špici minimalne.

Za prijetne bivalne prostore – pa naj bo to v pritličju ali mansardi – je potrebno dovolj svetlobe in zraka. Svetlobo pripeljemo v prostor preko oken. Po minimalnih tehničnih predpisih, ki veljajo v Sloveniji, naj bi bilo v bivalnih prostorih vsaj 20 % okenskih površin glede na tloris. »To je minimum in predlagamo, da si površine dobro preračunate in razporedite. Še tako drago kuhinjsko pohištvo namreč ne bo zažarelo v vsem svojem sijaju, če bo nameščeno v temnem prostoru,« še poudarijo.

 

Tudi razporeditev okenskih odprtin je pomembna

S stališča osvetlitve je razporeditev oken odvisna od velikosti in oblike prostora. Pri dolgem prostoru nanizamo okna po dolgi stranici (če je možno) oziroma po višini, če so okna na krajši stranici. Pri razporeditvi okenskih površin se moramo zavedati tudi tega, da več manjših oken bolje osvetli prostor kot eno okno z enako stekleno površino. S stališča energijske učinkovitosti je razporeditev oken in s tem izbira zasteklitve tudi zelo pomembna. Strešna okna, obrnjena na jug z dvoslojno zasteklitvijo, so pozitiven gradbeni element, kar pomeni, da skozi takšno okno več energije dobimo kot izgubimo. Praktično to pomeni, da nam v hladnih sončnih dneh sonce brezplačno dogreva prostore in to v tolikšni meri, da je dogrevanje večje kot izgube ponoči. Za strešno okno, obrnjeno na sever, pa se priporoča troslojna zasteklitev, saj na severni strani ni toplotnih dobitkov. Priporočam, da poiščete čim več informaciji, še preden se lotite prenove, saj lahko le z nekaj manjšimi spremembami in enakim finančnim vložkom dobimo veliko bolj prijetne bivalne prostore.

 

Kako izbrati strešno okno?

– Način odpiranja: v osnovi ločimo dva načina – odpiranje z ročico zgoraj, ki je zelo primerno za situacije, ko je pohištvo pod oknom, in odpiranje spodaj, ko se okno odpre navzven – panoramsko. Takšno okno je primerno, ko ni pohištva pod oknom in lahko stopimo direktno do okna. Za dobrih 200 evrov pa je dražje okno, ki se odpira s pomočjo brezžičnega daljinskega stikala in je gnano na motor.

– Zasteklitev: na voljo so dvoslojna in troslojna stekla. Če ne gre za celovito energijsko sanacijo stavbe, so ustrezna tudi dvoslojna stekla. Okna s kaljenim steklom na zunanji strani so odporna proti udarcem.

– Material: najmanj vzdrževanja potrebujejo plastificirana strešna okna, katerih sredica je lesena. Kombinacija lesa in poliuretana zagotavlja zelo veliko trdnost krila in okvirja. Na voljo so tudi lesena okna, ki po določnem času potrebujejo ponovno lakiranje.

– Dodatna oprema – senčila. V spalnici je na okno treba namestiti senčilo, ki popolnoma zatemni prostor; če je okno obrnjeno na sončno stran, je treba poleti preprečiti pregrevanje.

 

(Visited 110 times, 1 visits today)
Close