3:23 pop REVIJA V SOŽITJU

Izbiramo novo ležišče …

Ko se odločamo za nakup novega ležišča, se moramo zavedati, da bomo na njem preživeli tretjino svojega življenja naslednjih petnajst let. Od pravilne izbire bo odvisno naše počutje in v veliki meri tudi zdravstveno stanje.

Razvojni team Ko-si, d. o. o.

 

Pri nakupu novega ležišča moramo biti pozorni na več različnih stvari – ne le na trdoto ležišča, temveč tudi na to, iz kakšnega materiala je.

 

Trdota ležišča

Trda ležišča zagotovijo pravilno lego hrbtenice, toda na ležišču, ki je na površini trdo, se bomo pogosto obračali, da sprostimo obtiščana, neprekrvavljena mesta. Spanec bo moten in nemiren. Udobneje se počutimo na mehkih ležiščih, vendar pozor – v predelu medenice, kjer smo težji, se ne smemo ugrezniti globlje kot na drugih mestih, sicer se križno mišičje ne sprosti in se zbudimo nespočiti in otrdeli, z leti pa se pojavijo bolečine in zdravstvene težave.

Pravilna ležišča so v notranjosti jedra trda, da optimalno podprejo hrbtenico, na površini pa mehka in se oblikujejo po obliki telesa. S tem našo težo enakomerno podprejo v vseh točkah in preprečijo, da nastanejo obtiščana mesta. Prekrvavitev je tako nemotena, kar pomeni manj obračanja in prebujanja, udobje, miren spanec in sprostitev.

Glede na krivine telesa je mehka plast lahko debela od štiri do maksimalno devet cm. Za tiste, ki spijo na boku, je pomembno tudi, da je trdota v predelu ramena manjša, v predelu medenice pa večja. To omogočajo tako imenovana conska jedra. Boljši posteljni vložki so na eni strani trši, na drugi pa mehkejši, da si lahko izberemo trdoto, ki nam najbolj ustreza in jih kasneje ni treba več obračati.

 

Izbira materialov ima pomembne učinke

Pravilno izbrani materiali morajo poleg optimalne podpore in prilagajanja obliki telesa uravnavati vlago in toploto, zagotoviti zračnost in preprečiti nalaganje statične elektrike. Ta povzroči, da smo razdraženi, nesproščeni in nemirni, težko bomo zaspali in pod telesom bomo imeli občutek vročine in mokrote. Kovini in prevodnikom se prav tako izogibamo, ker se neugodno odzivajo na elektro-smog.

Vsem tem zahtevam v popolnosti zadostijo, še vedno, le naravni materiali. Ob zamenjavi s cenenimi sintetičnimi smo vedno prisiljeni na kompromis, da izgubimo nekaj od zahtevanih lastnosti. Bombaž, ovčja in kašmirska volna, kamelja dlaka, konjska žima, kokosova, sisalova in konopljena vlakna so zračni, dobro navzemajo vlago, ki jo telo sprošča med spanjem v obliki potu, in jo čez dan hitro oddajo v prostor. Naravni penjeni lateks se idealno prilagaja obliki telesa in se ne naelektri.

 

Za uravnavanje spalne klime

Čeprav so naravna vlakna suha na otip, vanje in iz njih nenehno prehaja vlaga, saj se izenačuje z relativno vlago v zraku in vlago v okolici. Ko je v okolju hladno, se tudi vlaga ohlaja. Molekularne vezi se krajšajo in oddajajo akumulirano energijo v obliki toplote. Obratno je, ko je v okolju vroče. Vlaga teži k izenačitvi toplote in se segreva, vezi se daljšajo in iz okolja črpajo toplotno energijo, zato okolico hladijo.

Druga lastnost naravnih vlaken, ki je pomembna pri uravnavanju spalne klime, je njihova izolacijska sposobnost pred vročino in mrazom. Med vlakni ujet zrak namreč dodatno pripomore k boljši izolativnosti in ohranjanju telesne temperature.

Na isti način kot vlage se naravna vlakna znebijo neprijetnih vonjev. Vonjava ni nič drugega kot aerosol kemične tekočine; tudi to tekočino naravna vlakna navzamejo in se je nato ob spremembi relativne vlage hitro znebijo. Govorimo o tem, da so naravna vlakna samočistilna.

 

Posebne zahteve za ležišče ob zdravstvenih težavah

  • V vseh primerih izberemo ortopedsko ležišče. Tako bomo preprečili nastanek preležanin in zagotovili pravilno lego telesa.
  • Ob degenerativnih spremembah hrbtenice, da dosežemo izravnalni učinek, bomo izbrali tršo varianto, ob osteoporozi in artritisu pa mehkejšo, vendar v obeh primerih s tršim ortopedskim vstavkom v notranjosti jedra in z mehko, prilagodljivo površino.

  • V primeru inkontinence bomo za svoje ležišče kot podlago za pod bombažno rjuho uporabili zaščitno rjuho iz posebne medicinske tkanine, ki ne draži kože in je prijetna tudi za stalno uporabo.

  • Iz tkanine, izdelane po isti tehnologiji, so na voljo tudi podlagalne blazine za paraplegike in bolnike z omejeno funkcijo gibanja.

 

 

Kaj pa pršice?

Pršice so stalni člen ekosistema in imajo v njem tudi svojo pozitivno vlogo. Večji odpor zbujajo njihove povečane fotografije, ker jih iz svojega vsakdana nismo vajeni v taki obliki. V normalnih okoliščinah nas pršice ne ogrožajo in običajno menjavanje posteljnine in sesanje posteljnih vložkov povsem zadostuje.

Ukrepati pa moramo, kadar je ob istočasnem učinku več dejavnikov porušeno naravno ravnotežje in odpornost organizma in so dokazane alergije na pršice. Običajno ne gre le za alergijo samo na izločke pršic, temveč na več agensov. Vsekakor je pomembno, da njihovo prisotnost zmanjšamo. Poostrimo higienske mere, ležišče pa izberemo takšno, kjer so sintetična vlakna nadomeščena z vlakni naravnega izvora. Njihova sposobnost stalne izmenjave vlage skrbi, da je prisotna vlaga v njih nenehno sveža, kar onemogoča razvoj glivic in bakterij. Te za svoj razvoj potrebujejo postano vlago. Pršice tako nimajo hrane in nimajo primernih pogojev za razvoj.

https://www.ko-si.si/

(Visited 139 times, 1 visits today)
Close