Lani obseg gradbenih del višji kot leto prej

20 aprila, 2021
Samo Kranjec

Kljub epidemiji se je lani v gradbeništvu skupno delalo več kot v letu 2019, na področju stavb sicer manj, več pa na gradbenih inženirskih objektih.

»Vrednost v celem letu 2020 opravljenih gradbenih del je bila za 0,4 odstotka višja od vrednosti del, opravljenih v letu 2019; rast pa je bila za 2,9 odstotne točke nižja kot v prejšnjem letu. Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah je bila za 3,3 odstotka nižja kot v letu 2019, pri čemer je bila vrednost opravljenih gradbenih del na stanovanjskih stavbah za 14,8 odstotka višja, na nestanovanjskih stavbah pa za 9,4 odstotka nižja. Vrednost opravljenih gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih je bila za 2,4 odstotka višja kot v letu 2019,« poročajo na Statističnem uradu (Surs).

 

Decembra obseg del manjši kot novembra

Mesečni podatki pa kažejo, da je bila vrednost v decembru opravljenih gradbenih del nižja od vrednosti gradbenih del, opravljenih v novembru, in sicer za 13,1 odstotka. »Vrednost opravljenih gradbenih del se je tako po zvišanju v zadnjem mesecu v primerjavi s prejšnjim mesecem tokrat ponovno znižala. Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah je bila nižja za 8 odstotkov, pri čemer je bila vrednost opravljenih gradbenih del na stanovanjskih stavbah nižja za 2,8 odstotka, na nestanovanjskih stavbah pa za 13,9 odstotka. Tudi vrednost opravljenih gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih je bila nižja, in sicer kar za 17,2 odstotka,« izpostavljajo na Sursu.

 

Lanski december slabši kot predlanski

V preteklih štirih mesecih se je indeks na letni ravni zvišal. V decembru je bila vrednost opravljenih gradbenih del na letni ravni nižja, in sicer za 0,2 odstotka. Vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah je bila za 3,4 odstotka nižja kot v decembru 2019, pri čemer je bila vrednost opravljenih gradbenih del na stanovanjskih stavbah za 19,7 odstotka višja, na nestanovanjskih stavbah pa za 12 odstotkov nižja. Vrednost opravljenih gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih je bila v decembru 2020 za 1,3 odstotka višja kot v decembru 2019.

(Visited 61 times, 8 visits today)