Nova rekordna koncentracija CO2 – kljub pandemiji Covid-19

27 julija, 2020

Globalne koncentracije CO2 se še naprej zvišujejo kljub upočasnitvi industrije in prometa po vsem svetu zaradi pandemije Covid-19. V primerjavi z letom 2019 so se koncentracije CO2 zvišale za vsaj 2-3 ppm.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Toplogredni plini lovijo toploto sonca v Zemljini atmosferi in povečujejo globalne temperature, saj ujeta toplota ne more uiti atmosferi. Najbolj znana toplogredna plina sta ogljikov dioksid in metan.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Rekordni maj 2020

Potem, ko so februarja – zaradi korone – upadle, so maja svetovne koncentracije CO2 dosegle rekordno vrednost in so znašale približno 414,5 ppm. To pomeni, da je na milijon molekul zraka skoraj 415 molekul CO2. Prejšnja najvišja vrednost je bila v letu 2019 okoli 411,9 ppm. Podatki so iz podatkovne zbirke NOAA, saj uradni prečiščeni podatki še niso objavljeni.

Koncentracije vsako leto nihajo

Koncentracija CO2 narašča, vendar obstaja tudi sezonski cikel, ki povzroča nihanje. Pozno spomladi in poleti je kopenska in oceanska vegetacija obilna in porablja CO2 v procesu fotosinteze. Jeseni in pozimi rastline odmrejo, zlasti na kopnem, vegetacija propada in del CO2 se sprošča nazaj v ozračje. Ker je večina kopnega in vegetacije na severni polobli, ima ta najmočnejši vpliv na sezonski cikel.

Glavni viri emisij

Iz podatkov iz leta 2017 so izdelali zemljevid, ki prikazuje človeške vire CO2 iz:

  • zgorevanja fosilnih goriv,
  • ​​proizvodnje hrane,
  • industrije in
  • prometa.

Pričakovano so glavni vir emisij ogljikovega dioksida v Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Pandemija je močno vplivala tudi na industrijo in promet na teh območjih. A ni še dovolj podatkov, da bi lahko rekli, ali je upočasnitev zaradi pandemije imela dejanski učinek na globalno znižanje koncentracije CO2.

Vir: Severe Weather Europe, co2.earth

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 347 times, 4 visits today)