To naj bi bila najboljša juha na svetu

28 septembra, 2021

Juha je del tradicionalnega slovenskega kosila. Prija, ko nič drugega ne, ko smo bolni, ko imamo “mačka”, lahko je zdravilna, nas pogreje in poživi. Je lahko kakšna juha boljša od tiste, ki jo skuha mama?

Na kulinaričnem portalu Taste Atlas, ki predstavlja jedi z vsega sveta, ljudje pa jih ocenjujejo, so naredili seznam najboljših juh na svetu –  glede na priljubljenost med njihovimi bralci. Tudi če se z izborom ne strinjamo, pa morda dobimo kakšno idejo in poskusimo še kakšno zanimivo juho.

10 najboljših juh na svetu

  1. Filipinska juha Sinigang vsebuje eksotičen sadež sampalok, špinačo, papriko, zelje, brokoli, melancane, paradižnike, stročji fižol, čebulo, ingver in ponavadi jo kuhajo z vodo, v kateri perejo riž. Velikokrat dodajo tudi meso ali škampe, riž pa postrežejo zraven.
  2. Ramen – japonska juha z rezanci, ki pa ni prav nič podobna naši juhi z rezanci, saj so že rezanci popolnoma drugačni.
  3. Turška juha Mercimek çorbası je kuhana na piščančji osnovi, v njej pa so še rdeča leča, čebula in korenje.Poleg soli in popra ji dodajo kumino in mleto papriko.
  4. Vichyssoise je francoska gosta juha, ki jo pripravijo iz pora, čebule, krompirja, kurje juhe in smetane, vse skupaj pa spasirajo.
  5. Cullen Skink je škotska juha, ki jo pripravijo iz prekajenih rib. Je zelo kremna in polna okusa, saj je v njej tudi mleko, por, čebula in krompir. Ob njej postrežejo viski.
  6. Poljska velikonočna juha žurek je kisla zaradi kislega testa, vsebuje pa tudi klobase in jo okrasijo s trdo kuhanim jajcem.
  7. Šaltibarščiai iz Litve je nacionalna različica boršča, hladne juhe iz rdeče pese.
  8. Japonska juha Miso ramen, ki ponavadi vsebuje alge in tofu, Japonci jo jedo za zajtrk, dodajo pa ji ramen rezance in trdo kuhana jajca, kalčke ter meso, ponavadi svinjino.
  9. Fižolova čorba, ki, tako Taste Atlas, izvira iz Romunije, ne rabi posebne predstavitve.
  10. Borowikova župa – poljska gobova juha iz jurčkov.
(Visited 163 times, 1 visits today)