Sušenje sadja tudi v hladnejših mesecih

14 novembra, 2020
Sušenje sadja tudi v hladnejših mesecih

Sušenje je eden izmed najbolj naravnih postopkov shranjevanja živil, saj na ta način ohranijo veliko koristnih sestavin. Nekoč so pridelke sušili v peči ali v posebnih sušilnicah, danes pa so na voljo tudi manjši in cenovno dostopni namizni sušilniki.

Živila za sušenje so v naravi na voljo vse od pomladi do sredine jeseni. Toda, tudi v naslednjih tednih in mesecih lahko posušimo marsikaj. Na tak način lahko sproti predelamo sadje in zelenjavo, kateremu med ozimnico morda že grozi, da bo začelo gniti.

Bi jabolčni ali kakijev čips?

V zimskem času so za sušenje najbolj priročna jabolka iz katerih lahko pripravimo odličen in zdrav prigrizek. Če jabolka narežemo na krhlje bo čas sušenja daljši, lahko tudi do 24 ur. Lahko pa jih narežemo na tanke rezine, kar močno skrajša čas sušenja. Obenem dobimo prigrizek podoben čipsu, ki pa je veliko bolj zdrav kot ocvrte razvade. Za ta namen lahko izberemo tudi jabolka slabše kakovosti ali nedozorena. Obrežemo poškodovane dele, pecelj, muho in pečke, ter narežemo na želeno debelino. Če ne želimo, da jabolka med sušenjem porjavijo, jih moramo pred sušenjem potopiti v raztopino razredčenega limonovega soka.

Podobno kot jabolka lahko v tem času sušimo tudi kaki. Za ta namen moramo izbrati še trde, nedozorele sadeže. Mehkejših namreč ni mogoče narezati na tanko. Trdi sadeži s segrevanjem omedijo in postanejo sladki, čeprav imajo presni še trpek okus.

Eksperimentiranje s tropskim sadjem

Posušiti je mogoče skoraj vse sadje. Kadar je izbira manjša lahko poskusimo tudi s sušenjem bolj eksotičnih sadežev. Od kivija, ananasa, melon pa do banan.

Posušene pridelke hranimo v dobro zaprtih posodah ali kozarcih, najraje v suhih in temnih prostorih.

(Visited 119 times, 1 visits today)