Sočna pita iz češpelj po receptu naših babic

12 septembra, 2021

Sezona sliv ali po domače češpelj je tu. Če ste se najedli tistih neposredno z drevesa, potem je čas za predelavo v kakšno sočno sladico, ki je lahko z juho tudi lepo zaokroženo kosilo.

Tokrat smo preizkušali sočno slivovo pito s skuto in domačim jogurtom. Rezultat? Pite 10 minut po kosilu ni bilo več, torej za čisto petico.

Sestavine:

  • 400 g sliv
  • 100 g skute
  • 100 g jogurta
  • 100 g sladkorja
  • 160 g bele moke
  • 60 g masla
  • 2 jajci
  • žlička pecilnega praška
  • dve žlički cimeta
  • sladkor v prahu (za posip)

Priprava:

Slive operemo, razkoščičimo in razrežemo na polovičke.

Na sobni temperaturi zmehčano maslo in sladkor zmešamo, da dobimo gladko zmes. Med miksanjem dodamo jajca in vseskozi mešamo. Dodamo še skuto in jogurt in zopet premešamo. Na to presejemo moko s pecilnim praškom in cimetom in sproti počasi miksamo.

Pladenj obložimo s peki papirjem ali pa dobro premažemo z maslom in nanj zlijemo maso.

Na to pa po vsej površini zložimo  še polovičke sliv.

Pečemo 40 minut na 180 stopinj Celzija.

Ohladimo in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

 

NAMIG: Ob toplih dnevih lahko postrežemo s kepico sladoleda, posebej se k češpljevi piti podata vanilijev ali limonin sladoled.

(Visited 127 times, 20 visits today)