4:00 pop KULINARIKA IN RECEPTI

Prihaja sezona jabolk: katere sorte so pri nas najpogostejše?

V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk. Uživamo jih sveža, priljubljena pa so tudi kot nadev številnih domačih tradicionalnih sladic. Na spletni strani Naša super hrana so predstavili nekaj najpogostejših sort jabolk pri nas …

 

Jonagold
Sladko, blago kiselkastega okusa, odlikuje ga sočnost in elegantna aromatičnost.

Elstar
Izjemno plemenitega, tipičnega sladko-kislega okusa z bogato aromo. Meso je prijetno zrnate teksture, sočno in hrustljavo ter srednje čvrsto.

Braeburn
Zelo okusno jabolko kiselkastega okusa, čvrstega in sočnega mesa – osveži in odžeja, še prav posebno v zgodnjem zimskem času, pa vse do začetka pomladi.

Gala
Jabolko za »sodobnega potrošnika«. Prepriča s hrustljavim in osvežujoče sočnim mesom, sladkim okusom in nežno aromo.

Idared
S svojo prikupno rdečo barvo, belim, drobno zrnatim mesom ter prijetno sočnostjo in kislino je na slovenskem tržišču priljubljena in najbolj zastopana sorta.

Granny smith 
Značilno poudarjen kiselkast okus, sočno, sveže ter hrustljavo ob ugrizu. Svoje najbolj zveste kupce ima med mlajšimi potrošniki.

Topaz
Je sinonim za ekološko pridelana jabolka. Ima odličen sladko-kisel okus in prijetno aromo. Ne prav čvrsto jabolko, a prav zato ima med starejšimi potrošniki prav posebno mesto.

Pinova in Evelina 
Zelo podobnega okusa, obe sta hrustljavo sočni, slajšega okusa z blago kislino in značilno prijetno aromo.

Fuji in Fuji Kiku 
So najbolj poznana jabolka po svoji sočnosti in sladkem okusu. Hrustljavo in čvrsto meso je prijetno aromatično.

Zlati delišes 
Odlikuje ga skladni sladki okus s fino sadno kislino. Je sočno in hrustljavo z lepo topnim mesom in je všeč številnim potrošnikom pri nas in po vsem svetu.

 

Vir: NSH

(Visited 630 times, 14 visits today)
Close