Pastirska pita po slovensko

11 septembra, 2021

Ob pastirski piti moramo obvezno zapisati še: Shepherd’s Pie, saj gre za priljubljeno britansko samostojno jed. Mi smo jo tokrat pripravili “po naše”.

Pri pastirski piti sta dve stvari zagotovi. Hiša bo ob pečenju zelo zadišala in skoraj ga ni junaka (vsaj med mesojedci), ki ga ta jed ne bi prepričala. Če bi želeli na hitro opisati pastirsko pito, lahko zapišemo: mesna pita z zelenjavo in zapečenim pire krompirjem na vrhu.

Ste vedeli, da je bila originalna pastirska pita v resnici narejena iz tistega, kar je ostalo? Še ena plus točka, kajti če je bil tak original, gotovo deluje tudi v sodobnih časih.

Od originala se v največji meri naša pastirska pita razlikuje po tem, da nismo dodali graha, smo pa dodali več korenja in namesto kakšnega tujega domač polnomastni sir (če imate to možnost). Dodana je tudi paprika, ki se sicer v klasičnih receptih ne pojavlja. Nismo pa dodali raznih worcester omak ali jušnih osnov, kar nekateri radi uporabljajo pri tej jedi.

Sestavine:

(za en pladenj in vsaj 4 jedce):

  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 1 kg krompirja
  • 1 čebula
  • 4 korenčki
  • 2 papriki
  • 1 por
  • strok česna
  • 5 dcl pasiranega paradižnika ali paradižnikove omake (po potrebi imamo pripravljen kakšen dcl več)
  • poper, sol
  • olivno olje
  • 4 žlice masla
  • smetana za kuhanje
  • sir za ribanje

Priprava:

Na olivnem olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo mleto meso in pražimo toliko časa, da spremeni barvo. Sedaj dodamo na kocke narezan korenček in znova malo popražimo. Zalijemo s paradižnikovo omako in pustimo ‘brbotati’ nekaj minut. Sedaj dodamo nasekljan por, 2 narezani papriki, sesekljan strok česna. Kakšno minuto še pokuhamo in solimo ter popramo po okusu. Omaka je pripravljena in jo stresemo v globok (a ne preglobok !) pekač, ki je namenjen v pečico. A ne še sedaj, saj potrebujemo še krompir.

Skuhamo torej 1 kg na koščke narezanega krompirja do mehkega. S pomočjo masla in smetane za kuhanje naredimo pire krompir, v katerega na koncu vmešamo nariban sir. Vse skupaj položimo v pekač in s tem pokrijemo omako. Nekateri pri tem pustijo domišljiji prosto pot in pire krompir stisnejo na omako prek tube ali vrečke, drugi pa ga enostavno stresejo in kakor pade – pade. Malo ga vseeno ‘uravnamo’. Pečemo v pečici 20 minut pri 180 stopinjah. Na koncu lahko vklopimo funkcijo zgornjega žara, da se ‘pokrov’ lepo zapeče. Vohate, kako diši?

Preberite tudi: Pastirska pita brez mesa

 

 

 

(Visited 245 times, 24 visits today)