1:00 pop KULINARIKA IN RECEPTI

Norih 9 idej, kako porabiti in shraniti zelišča

Zelišča lahko popestrijo vsako jed. Če imate svoj zeliščni vrtiček, to ni težava, ko pa kupite cel šopek zelišč oz. da jih shranite tudi za čez zimo, je tu nekaj uporabnih in zanimivih idej.

1. Zeliščno maslo

Zeliščno maslo v hladilniku ali zmrzovalniku lahko reši marsikakšno večerjo med tednom. Zdaj je čas, da ga izdelate sami! Receptov je malo morje, a v resnici ga sploh ne potrebujete. Zmehčano maslo (ali kokosovo maščobo za vegansko zeliščno maslo) zmešajte s kupom zmečkanih zelišč, dodate lahko tudi malo soli, svežega česna, predenite na peki papir in zvijte v rolado, nato pa denite v posodo in v skrinjo.

2. Pesto omaka

Tradicionalen pesto je iz bazilike, a lahko ga pripravite tudi iz mete, peteršilja, česnove trave, drobnjaka, oz. mešanice po svojem okusu. Ko je pripravljen, da dajte v posodo za ledene kocke in zamrzite.

3. Domača jušna osnova

Ko pripravljate domačo jušno osnovo, lahko vanjo date vse ostanke zelenjave od celega tedna, nato pa še kup svežih zelišč.

4. Zamrznite zelišča

Baziliko pred zmrzovanjem blanširajte 1 minuto, ostale pa zamrznite sveže.

5. Zeliščni kis

Zeliščni kisi so prava delikatesa, hkrati pa so z njimi solate gotove v trenutku.Operite in posušite zelišča – katera? Katerakoli! Pol skodelice zelišč dajte v čisto steklenico ali steklen kozarec in prelijte z dvema skodelicama kisa, najbolje vinskega, saj jabolčni ponavadi prevlada okus zelišč. Dobro pretresite in shranite za vsaj 10 dni. Preverite okus, precedite oz. odstranite zelišča in shranite v hladilniku do pol leta.

6. Samo za odrasle: zeliščna vodka

Vodki po receptu slavnih ‘bartenderjev’ dodajte zelišča, nekaj limonine ali pomarančne lupinice, nato pa okušajte vsakih nekaj dni, da pridete do želenega okusa. Nato odstranite namočen material.

7. Posušite zelišča

To je seveda logična opcija, vendar pa moramo upoštevati, da se nekatera najbolje posušijo v šopkih na zraku (rožmarin, žajbelj, timijan, peteršilj, sivka), druga pa v papirnatih vrečkah (bazilika, origano, meta…). Druga metoda je sušenje listkov posebej, lahko tudi v zelo hladni pečici.

8. Zeliščni sladkor

Sladkor z zelišči bo dal sladici prav posebno noto in “masterchef” piko na i. Z njim lahko začinite tudi pijače, čaje, sveže sadje …

Četrt skodelice svežih zelišč (odlično se obnesejo limonska zelišča, meta, melisa, sivka, pa tudi bazilika) malce zmečkajte, nato pa dodajte dve skodelici sladkorja. Vsakih nekaj dni pretresite posodo, po 14 dneh pa izločite zelišča.

9. Naredite solato

Morda ne boste želeli jesti polne solatne sklede zgolj iz peteršilja, a vsa sveža zelišča lahko dodajate svežim solatam za popestritev okusa in še več svežine. Eksperimentirajte!

Vir: treehuger

(Visited 576 times, 4 visits today)
Close