Kako uporabiti fižol (iz konzerve), da bo zdrav in okusen?

12 novembra, 2020
Kako uporabiti fižol (iz konzerve), da bo zdrav in okusen?

Se vam je nabralo nekaj konzerv fižola? Ali pa le želite v obroke vnesti čimveč zdravih lokalnih stročnic? Poleg zelja je fižol naša tradicionalna, zdrava, lokalna sezonska hrana. Poiskali smo nekaj idej, ki bodo prišle prav v postnem času

1. Fižolova enolončnica

Preprosta, hitro pripravljena jed, ki je zelo okusna, še bolj, ko jo pogrejete. Včasih je bila v veliko slovenskih družinah redno na meniju vsak petek, danes pa je velikokrat prezrta. Obudite jo po babičinem receptu ali na svoj način! Prav okusna je lahko tudi brez mesa.

Seveda pa lahko pripravite tudi bolj eksotično fižolovo jed na žlico, npr. tole mehiško.

2. Fižolova pašteta ali pomaka

Zakaj si ne bi fižola namazali na kruh? Odlična je z dodatkom nekaj domače mezge, malo mlete paprike in popra. Za bolj začinjeno, fižol zmešajte s prepraženo čebulo. Sendvič lahko dodatno obložite z gobicami ali sirom. Lahko jo uporabite tudi kot pomako za mehiški čips.

3. Fižolovi polpetki

Polpeti iz fižola so po mnenju mnogih veganov najboljši “veganski burger”. Dodate jim lahko tudi čičeriko, začinite pa klasično ali pa malce azijsko – s kurkumo in ingverjem. K njim se odlično poda tako kisla smetana kot kečap.

Kako uporabiti fižol (iz konzerve), da bo zdrav in okusen?

4. Pečen ali pražen fižol?

Prebranec je verjetno en najokusnejših načinov priprave fižola, če pa je prezahteven za pripravo med tednom (ali pa kot obrok ‘pretežek’), lahko fižol spečete tudi v ponvi in si pripravite hiter angleški zajtrk: ob ocvrtih jajcih na oko postrezite prepražen fižol s paradižnikovo omako.

5. Fižol v solati

Tudi v solati ta stročnica ne razočara. Včasih smo ga zabelili le s svežo čebulo, za bolj krepko solato, ki je lahko samostojen obrok, pa lahko eksperimentirate po mili volji.

Odlična kombinacija je npr. kuhan fižol, kuhan ješprenj, špinača (kuhana ali surova), surovo korenje, narezano na kocke, vse skupaj zabeljeno z malce prepražene rdeče čebule in ocvirkov, dodate pa lahko še trdo kuhano jajce.

 

(Visited 360 times, 1 visits today)