Kaj skuhati, ko je prevroče za kuhati?

26 junija, 2021

Prvi vročinski val nas je tokrat dobil še tako rekoč sredi tarnanja o hladnem in deževnem maju – tu je konec šole, bližajo se dopusti, sproščajo se ukrepi … A v tej vročini se marsikomu ne ljubi kuhati. Si predstavljate, da 2 uri nekaj pečete v pečici, ob tem pa kuhate še zapleteno prilogo in še kaj? 

Zato smo pobrskali za nasveti in recepti, ki so najbolj primerni prav za tiste “pasje” vroče dneve – ko je prevroče za kuhati.

  1. V vročih dneh si poenostavite kuhanje – pripravljajte jedi, ki ne zahtevajo dolgotrajnih postopkov in ne segrejejo kuhinje še dodatno. Na primer: šparglji z jajci, bučke z jajci, gobe z jajci – ali pa kar ve skupaj.
  2. Solate. Sestavin za solate je na voljo na pretek, še več jih bo prav kmalu. Velika skleda solate z zanimivimi dodatki, kot na primer nariban sir, naribano korenje, koruza, fižol, čičerika, je včasih vse, kar lahko pojemo.
  3. Zelenjavna juha je še ena zadeva, ki ima trenutno obilo lokalnih svežih sestavin. Še ena prednost je, da jo lahko skuhate za nekaj dni – vmes pa le pogrejete in vsak dan npr. dodate še kakšno sestavino, da je malo drugačna. Zadnji dan prikuhajte drobne testenine in servirajte mineštro.
  4. Testenine so skuhane hitro, lahko pa jih jemo tudi hladne. Odlične za vroče dni so s preprostim pestom ali pa v obliki hladne testeninske solate.
  5. En dan kuhajte, drug dan ne. To lahko storite tako, da v enem dnevu poleg obroka skuhate še nekaj, kar boste postregli naslednji dan. Npr., za danes rižoto, za jutri polento.
  6. Skuhajte na zalogo – in zamrznite. Npr. iz mletega mesa (ali pa iz tune) pripravite poletne mini burgerje oz. polpetke. Pol jih specite, pol pa jih shranite v zmrzovalniku za čez nekaj dni, ko jih le še odmrznete in popečete.
  7. Če pripravljate meso, izberite tako, ki je pečeno hitro – tanki zrezki ali majhni koščki. Popečete jih v voku ali na žaru (žar ponvi).
  8. Kombinirajte toplo – hladno. Ob mesu npr. ponudite hladno kumarično ali krompirjevo solato ali ohlajeno pečeno zelenjavo, ob krompirju pa skledo zelene ali mešane solate. Tortilje nadevajte s tuno in koruzo … Tako boste ogreli le en del kuhališča.
  9. Kupite kakovostne sestavine in tako dosezite več okusa. Nato pa ne pretiravajte s prelivi, omakami, smetano in sirom – vse to obrok naredi težji. Dodajte raje žlico jogurta in kup svežih sesekljanih zelišč.
  10. Ko pa je zares prevroče za kuhati, pa – si privoščite sadje, sladoled ali domač sadni sladoled!

 

(Visited 386 times, 3 visits today)