Jota s kislo repo in klobaso – na poenostavljen način

5 decembra, 2021

Jota je stara jed, ki izhaja iz tržaških koncev, pri nas pa je poznana predvsem na Goriškem. Pozimi odlično pogreje, posebej tekne vsem, ki imajo radi ‘jedi na žlico’. Tokrat smo jo naredili s kislo repo – klobaso pa lahko doda vsak sam, po želji.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Sestavine:

  • 500 g kisle repe
  • 4 – 6 krompirjev (odvisno od velikosti in od lakote)
  • 200-250 g kuhanega fižola
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 2 stroka česna
  • lovor
  • sol, poper, mleta kumina in rdeča paprika (lahko tudi pekoča)
  • maščoba po izbiri
  • po želji: klobasa (lahko je suha)

Priprava:

Sesekljano čebulo pražimo v pokriti posodi na srednji temperaturi. Dlje jo bomo “tenstali”, boljša bo – najbolje do mehkega, ves čas mešamo. Dodamo kislo repo, malce prepražimo, nato pa dodamo še sesekljan česen. Ko zadiši, dodamo še ostale začimbe in lovorjeve liste ter zalijemo z vodo, da prekrije vso repo.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Da pripravo poenostavimo (pa tudi pomivanje), damo krompir kar v isti lonec – olupljenega in narezanega na kose.

Če bomo joto postregli s klobaso, pa jo skuhamo oz. spečemo posebej.

Ko je krompir v joti kuhan, dodamo še fižol. Mešamo in kuhamo, da se okusi povežejo. Krompir malce pretlačimo z vilicami, da se jota zgosti (tako tudi ni treba dodajati moke ali drobtin).

Postrežemo s klobaso (ali brez), zraven se prileže kos domačega kruha!

(Visited 218 times, 12 visits today)