1:00 pop KULINARIKA IN RECEPTI

13 okusnih načinov za pripravo palačink po vsem svetu

Mmm, palačinke! Le kdo jih ne mara? Pri nas poznamo palačinke v slani in sladki izvedbi. Nekateri jih radi jedo gratinirane v pečici, spet drugi imajo najrajši preproste palačinke s čokoladnim namazom ali domačo marmelado. Narezane pa jih lahko uporabimo tudi kot dodatek v juhah.

In kako jih jedo po svetu? Tradicionalni recepti vključujejo tako bolj preproste kot ustvarjalne okuse, ki segajo tako na sladko kot slano stran. Palačinke po svetu najdemo različnih oblik in velikosti, prav vse pa so zagotovo okusne.

Francoska palačinka in galeta, Francija

Preprosta palačinka iz pšenične moke, mleka in jajc, kot jo že poznamo lahko popestri tako zajtrk ali prigrizek ali pa sladko zaključi kosilo ali večerjo. Klasične kombinacije vključujejo sladkor v prahu, limono, banano, čokoladni namaz ali marmelado. Galeta pa je slana sestra navadne francoske palačinke. Navadno je narejena iz ajdove moke in polnjena z jajcem, šunko, klobaso ali sirom. Tako francoske palačinke kot galete v Franciji tradicionalno spremlja Bretonski jabolčnik v majhnih skledah, imenovanih bôlées.

Pannekoek ali nizozemska palačinka

Pannekoek je vrsta palačinke, ki prihaja iz Nizozemske. Ta palačinka je po navadi malo debelejša, a še vedno tanjša od ameriških ali škotskih palačink. Polnjena je lahko z rezinami slanine ali pa jabolki, sirom in rozinami. Ne polnjene pa se najpogosteje jejo s sirupom iz melase, nizozemsko sorto jabolčnega masla ali pa preprosto povaljane v sladkorju.

Blin ali ruska palačinka

Blin je majhna ruska palačinka tradicionalno narejena iz pšenične ali ajdove moke, postrežena s kislo smetano, skuto, maslom, kaviarjem in drugimi dodatki. Če imate raje sladko, pa si jo lahko privoščite tudi z medom ali marmelado.

Puhaste palačinke z Japonske

Japonske palačinke niso šala. So noro puhaste, izjemno okusne in nikakor ne primerne za dieto. Tekstura teh palačink je zračna, gobasta, podobna sufleju. So debelejše palačinke, ki jih zagotovo morate poizkusiti.

Mehiška vroča pogača

Največje razlike med mehiškimi in navadnimi palačinkami je uporaba koruzne moke in dodatek cimeta. Prav tako pa tudi prelivi. Najpogostejši preliv ob mehiških palačinkah je kondenzirano mleko. Mehiška palačinka je prav tako debelejša, podobno kot ameriška.

Msemmen ali maroška palačinka

Palačinka srednje debeline, ki prihaja iz Maroka je poslastica s prav posebno obliko. Namesto običajne okrogle oblike, so te palačinke kvadratne. Te palačinke, ki so največkrat na krožniku za zajtrk, se odlično dopolnjujejo s skodelico metinega čaja.

Bánh xèo ali palačinka iz Vietnama

To pekočo, brhko palačinko lahko vidite na številnih menijih za zajtrk, vendar se v Vietnamu in Kambodži velikokrat pojavi tudi za kosilo. Palačinka iz riževe moke je začinjena s kurkumo, polnjena s sojinimi kalčki, zelenjavo in poljubnim mesom, kot je svinjina ali rakci in okrašena z zelišči. Njeno ime bánh xèo v grobem pomeni tudi „cvrčeča palačinka“, ki prihaja iz zvoka, ki nastane, ko maso vlijejo na vročo ponev.

Chachapa ali palačinka iz Venezuele

Koruzne palačinke iz Venezuele lahko ponudimo pri kosilu, večerji ali pa tudi zajtrku. Ob poljubni izbiri nadeva ta palačinka postane prava avantura. Narejena je na osnovi sveže mlete koruze in ne moke. V sladki različici lahko v testo dodate sladkor, ob slani pa česen, čebulo in kislo smetano.

Dosa ali indijska palačinka

Dosa ali palačinka iz južne Indije je videti kot običajna palačinka, vendar se od navadnih palačink vseeno zelo razlikuje. Ključna razlika je testo, ki čez noč fermentira, kar da palačinki bolj puhasto teksturo in rahlo kisel okus. Testo je narejeno z rižem, fižolom mungo in semeni sabljastega triplata. Tanka palačinka je odlična ovita okoli katerega koli sira, mesa ali začinjenega nadeva, kot je indijski dal iz leče.

Crespelle ali italijanska palačinka

Italijanska različica palačinke je skoraj vedno slana. Največ jih postrežejo v Toskani, kjer jih poznajo pod imenom pezzole delle nonna ali „babičini robčki“. Narejene so iz pšenične moke ali iz kostanjeve moke, jajc, mleka in spečene zelo tanko. Največkrat so polnjene z rikoto, limono, parmezanom in drugimi začimbami, velikokrat pa postrežene z obaro.

Serabi ali indonezijska palačinka

Palačinka, najbolj pogosto postrežena kot ulični prigrizek, je narejena brez jajc, z riževo moko in kokosom. Prodajalci jih pečejo v majhnih kalupih, da so enakomerne velikosti. Pečejo se le na eni strani, da obdržijo obliko skledice, ki jo nato napolnijo z različnimi nadevi. Največkrat so postrežene s sladkim kokosovim mlekom in sladkornim sirupom.

Crempog ali palačinka iz Walesa

V Walesu ni pustnega torka (bolj poznanega kot dan palačink) brez palačink crempog. Podobne so ameriškim palačinkam, narejene pa so iz moke, pinjenca, kvasa, kisa, jajc in masla.

Roti jala ali malezijska palačinka

Roti jala pomeni „mrežni kruh“ in videz te palačinke njeno ime povsem pojasni. Majhne rolice so domača hrana, običajno postrežena opoldne s čajem ali z mesnimi curryijem. Narejene so iz moke, kurkume, jajc in kokosovega mleka. Ključno pri teh palačinkah sta tekstura in oblika. Na ponev se te palačinke namesto z zajemalko nanašajo s plastenko z ozkim koncem, ki pomaga narediti čipkaste plasti. Na naoljeni ponvi jo pustimo ravno toliko, da se kuha, vendar ne tako dolgo, da postane hrustljava.

(Visited 1.369 times, 6 visits today)
Close