Vrednost industrijske proizvodnje v septembru zrasla

12 novembra, 2019
Andreja Šalamun
Foto: Pixabay

Vrednost industrijske proizvodnje in vrednost zalog sta se v septembru v primerjavi z avgustom nekoliko zvišali, kažejo podatki Statističnega urada Slovenje (Surs).

Vrednost industrijske proizvodnje je bila v septembru 2019 za 0,4 odstotka višja kot v avgustu istega leta in za 1,9 odstotka višja kot v septembru lani.

Višja kot v avgustu je bila vrednost v predelovalnih dejavnostih (za 0,3 odstotka), nižja pa v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro ter v rudarstvu (za 0,1 odstotka oziroma za 2,7 odstotka).

Vrednost industrijske proizvodnje se je v primerjavi z avgustom mesecem povečala tudi v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo in za investicije (za 2,3 odstotka oz. za dva odstotka), zmanjšala pa v proizvodnji izdelkov za široko porabo (za 3,1 odstotka).

Se je pa v celotni industriji na mesečni ravni v septembru znižal prihodek od prodaje, in sicer za 0,2 odstotka, od posameznih dejavnosti pa se je znižal v predelovalnih dejavnostih in v rudarstvu (za 0,6 odstotka oz. za 1,4 odstotka). Kot pravijo na Sursu, je bilo to znižanje predvsem posledica upada prihodka v predelovalnih dejavnostih na tujem trgu. Ta je bil namreč za 1,5 odstotka nižji kot v prejšnjem mesecu, medtem ko je bil na domačem trgu za 3,1 odstotka višji, kar je bila najvišja mesečna rast v 2019. Na letni ravni se je prihodek od prodaje v industriji zvišal (za 1,3 odstotka).

Nacionalni statistični urad še navaja, da se je vrednost zalog v industrijski proizvodnji v septembru letos zvišala na obeh ravneh, na mesečni za 1,1 odstotka, na letni pa za 2,8 odstotka. V rudarstvu je bila za 9,9 odstotka višja kot v avgustu, v predelovalnih dejavnostih pa za 1,1 odstotka.

(Visited 37 times, 4 visits today)