Združeno kraljestvo ukinja davek na ženske higienske pripomočke

6 januarja, 2021

Davek na tampone je bil ukinjen, potem ko je vlada spoštovala marčevsko zavezo, da bo odpravila DDV na ženske higienske pripomočke. Medtem ko v EU tej isti higienski pripomočki še vedno veljajo kot luksuz, saj obstoječa zakonodaja državam članicam EU preprečuje znižanje DDV pod 5%.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Kako pomemben je dostop do ženskih higienskih pripomočkov se zaveda tudi prvi mož britanskega gospodarskega ministrstva Rishi Sunak, ki je dejal, da je ponosen, da je vlada izpolnila svojo obljubo, in dodal, da zagotavlja, da bodo brezplačni higienski izdelki dostopni v šolah, na fakultetah in v bolnišnicah

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

“Uspeh” zaradi Brexita

Ena glavnih aktivistk za ukinitev davka, Laura Coryton je dejala: »Danes je dan za praznovanje, a neprijetno je, da se davek na tampone uporablja kot politični nogomet v povezavi z Brexitom.« V zadnjih dneh so se nekateri politiki javno hvalili, da jim je to uspelo prav zaradi Brexita.

“Davek na tampone”

Država je zbrana sredstva od davka na tampone od leta 2015, v višini 15 milijonov funtov, namenjala zatočiščem za ženske in dobrodelnim organizacijam za nasilje v družini. »Odprava davka je simbolično pomembna,« je dejala Mary-Ann Stephenson iz ženske proračunske skupine. »Toda denar od davka na tampone je bil pomemben vir financiranja ženskega sektorja – vlada mora biti zdaj jasna, kako bo ta denar nadomestila.«

 

Vir: The Guardian

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 64 times, 1 visits today)