Počitnice na slovenskem podeželju – III. del

14 avgusta, 2016

Turistična
ponudba na slovenskem podeželju pridobiva na kakovosti in tudi na
priljubljenosti tako med domačimi kot tujimi gosti. Poletne
počitnice na kmetiji ponujajo nepozabno doživetje za celo družino,
v miru in naravnem okolju, daleč stran od mestnega vrveža.

Tretji namig: Ekološka
turistična kmetija Mikl

Kmetija
Mikl, ki se nahaja v Jamnici nad Šentanelom na slovenskem delu
Koroške na nadmorski višini 800 metrov, je ekološko usmerjena že
od leta 1999, kar je Mariji in Stanku Kert še posebej
v ponos, saj so bili ena prvih ekološko usmerjenih kmetij v
Sloveniji. Kmetija je velika 37 hektarjev in je hribovsko-gorska
kmetija, kar jim pri delu predstavlja še dodaten izziv. Kljub temu
da večino dela opravijo v strmini, poskušajo pridelovati čim več
različnih rastlinskih kultur; še posebej se trudijo gojiti starejše
sorte žit, kot sta pira in kamut. Poleg teh dveh vrst sejejo še
ajdo, oves, rž, v zadnjih dveh letih pa še konopljo, iz katere
pridelujejo domače konopljino olje in konopljino moko.

V
istem letu, ko so postali ekološka kmetija, so se začeli ukvarjati
tudi s turizmom na kmetiji. V ta namen so uredili kmečko
sobo-jedilnico za 25 oseb in dva apartmaja za štiri oz. pet oseb. Na
kmetiji lahko doživimo pristno koroško kulinarično izkušnjo,
možno pa se je preizkusiti v krmljenju živali, jahanju konj in
vodeni kolesarski turi.

Barbara Rudolf

Foto: Kmetija Mikl

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 85 times, 5 visits today)