Nova raziskava: Če jeste školjke, jeste mikroplastiko

5 januarja, 2021

Znanstveniki so mikroplastiko našli v vseh najpogostejših vrstah školjk po vsem svetu. Po novi študiji en gram školjkinega mesa, kupljenega v trgovini, vsebuje med 0,13 in 2,45 mikroplastičnih delcev, pri čemer so organizmi, nabrani v severnem Atlantiku in južnem Tihem oceanu, najbolj onesnaženi.

Raziskava, objavljena v reviji Environmental Pollution, je vzorčila evropske modre školjke, školjke z zelenimi lupinami, valovito venero in pacifiško venero. Vse školjke so bile kupljene v trgovinah z živili, nekatere so bile z ribogojnic, druge pa nabrane. Vzorci so prišli iz Severnega morja, Sredozemskega morja, Atlantskega oceana, južnega Tihega oceana, Južnokitajskega morja in Tajskega zaliva.

Vse vzorčene školjke vsebovale mikroplastiko

V školjkah sta bila najpogosteje najdena polipropilen (PP) in polietilen tereftalat (PET). Velikost delcev se je gibala od tri do 5000 mikrometrov.

Znanstveniki že dolgo vedo, da školjke, ki so filtratorji, vsebujejo plastiko, vendar je ta nova študija ena prvih, ki je proučila školjke, ki so na voljo v trgovinah po vsem svetu.

 

Vir: Yale Environment 360

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 158 times, 1 visits today)