Avtor Samo Kranjec 9:00 dop AKTUALNO

Nova Gorica bo evropska prestolnica kulture 2025

Ta naslov si bo delila z nemškim Chemnitzem, skupaj pa bosta EU zagotavljala dolgoročne kulturne, ekonomske in družbene koristi.

 

»Strokovni svet za evropsko prestolnico kulture je danes uradno priporočil, da se Novi Gorici podeli naziv evropska prestolnica kulture 2025. Priporočilo je pripravil svet dvanajstih neodvisnih strokovnjakov, ki so na dvoinpoldnevnem spletnem zasedanju ocenjevali prijave štirih slovenskih mest iz ožjega izbora – Ljubljane, Nove Gorice, Pirana in Ptuja.  Predlagano mesto uradno imenuje zadevna država članica EU,« poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je ob tem povedala: »Čestitam Novi Gorici, njenim javnim organom, kulturnim ustanovam in prebivalcem za zmago na nacionalnem natečaju za evropsko prestolnico kulture v letu 2025. Po Mariboru leta 2012 bo to drugo slovensko mesto, ki bo nosilec tega naziva. Gostitev evropske prestolnice kulture je velika priložnost za mesto in regijo, da okrepita kulturne ambicije, umestita kulturo v osrčje svojih skupnosti in se več naučita drug o drugem – in o sebi. Skupaj s Chemnitzem v Nemčiji bo Nova Gorica del dinamičnega dvojca, ki bo čim bolje izkoristil ta naziv in zagotovil dolgoročne kulturne, ekonomske in družbene koristi.«

Od leta 1985 so se evropske prestolnice kulture razvile v enega najbolj ambicioznih kulturnih projektov v Evropi in eno najbolj cenjenih aktivnosti EU.  Cilji te pobude so pomembnejši kot kdaj prej: ponuditi Evropejcem priložnosti, da bi se bolje seznanili s kulturo drug drugega, izkusili skupno zgodovino in vrednote, užili občutek pripadnosti isti evropski skupnosti, razvili evropske kulturne povezave in partnerstva, ter poudariti vlogo kulture pri razvoju mest.

(Visited 221 times, 1 visits today)
Close