Manca Bolčina, magistra farmacije, skrbi za raziskave in razvoj kozmetičnih izdelkov pri podjetju Essentia Pura. S kvalificirano ekipo in zunanjimi sodelavci, ki prihajajo iz različnih razvojno-raziskovalnih inštitutov, se osredotoča predvsem na naravno kozmetiko visoke kakovosti, ki pretežno temelji na botaničnih izvlečkih, vključno z izvlečkom industrijske konoplje.

Manca Bolčina, magistra farmacije

Iz farmacije se niste podali po tipični karierni poti farmacevtke, ampak ste se pridružili podjetju Essentia Pura. Zakaj?

Res je. Že med študijem so mojo pozornost pritegnile zdravilne rastline in njihovi pozitivni učinki na človeško telo in posledično na zdravje, tako da sem si že temo za magistrsko nalogo izbrala s tega področja. Raziskovali smo vsebnost zdravilnih učinkovin v izvlečkih navadne ajde, ki smo jih pridobili s postopkom superkritične ekstrakcije. Pri delu z ekstraktorjem sem spoznala Nejca Rusjana, soustanovitelja in direktorja podjetja Essentia Pura, ki je bilo takrat še nekako v procesu nastajanja. Med pogovorom mi je predstavil želje in vizijo podjetja ter dejal, da išče nekoga z znanjem s področja naravoslovja. Tako sva postala sodelavca in začela se je moja pot pri Essentii.

Koda: EKODezela10

Nam lahko poveste kaj več o botaničnih izvlečkih?

Botanični izvlečki so koncentrirane rastlinske snovi s terapevtskimi lastnostmi, pridobljene z različnimi metodami ekstrakcije. Med bolj znanimi sta destilacija, s katero pridobimo eterična olja, ali pa ekstrakcija z organskimi topili, na primer etanolom, s katero pridobimo etanolne (alkoholne) izvlečke. Ekstrakcija s superkritičnim ogljikovim dioksidom, s katero v našem podjetju pridobivamo izvlečke, je novejša metoda, ki upošteva načela t. i. zelene kemije, saj pri delu ne uporabljamo organskih topil, ki so škodljiva za okolje in ljudi. Tako pridobimo naravne izvlečke, ki nimajo zaostanka toksičnih topil, saj je ogljikov dioksid plin, ki se vrne v ozračje.

Kakšni so dermatološki učinki uporabe konopljinih izvlečkov oziroma CBD-ja?

Kanabidiol ali krajše CBD, ki je prisoten v konopljinem izvlečku, je znan po svojih antioksidativnih in protivnetnih učinkih na kožo, zato so kozmetični izdelki, ki ga vsebujejo, namenjeni lajšanju težav pri vneti, suhi in starajoči koži. CBD je lahko učinkovit tudi pri negi aknaste kože, saj pomaga zmanjšati nastajanje sebuma. Študije kažejo, da pomaga tudi pri poškodbah, ki nastanejo zaradi ekcemov in luskavice.

V podjetju ste ustanovili lastno blagovno znamko, ki se imenuje Pura Skincare. Nam lahko zaupate vizijo svoje znamke?

Želeli smo razviti kozmetične izdelke s preprostimi, vendar skrbno izbranimi sestavinami, ki znanstveno dokazano delujejo in ugodno vplivajo na kožo. Pura Skincare tako zajema pet izdelkov: dnevno in nočno kremo za obraz, maslo za telo, losjon za telo in mazilo. Vsi izdelki vsebujejo izvleček industrijske konoplje.

Pri podjetju Essentia Pura nudijo vsem bralcem revije EKO Dežela 10-% popust na celotno naročilo. Koda pri naročilu EKODezela10. Koda velja do 30. 11. 2022.

Povezava do izdelkov Pura Skincare: www.puraskincare.eu

Povezava do izdelkov Essentia Pura: www.essentiapura.com

(Visited 327 times, 4 visits today)
Close