8:07 dop AKTUALNO

Dan brez cigarete letos z geslom ‘Brez kajenja za več življenja’

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ob katerem uporabnike različnih tobačnih in nikotinskih izdelkov spodbujajo k opustitvi.

“Ne le kadilce cigaret, pač pa tudi uporabnike ogrevanih tobačnih izdelkov, elektronskih cigaret, brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za oralno uporabo ali žvečenje) in nikotinskih vrečk,” letos poudarjajo na NIJZ.

Opustitev prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Vsem kadilcem tobačnih izdelkov in uporabnikom drugih izdelkov z nikotinom, ki želijo kajenje oziroma uporabo teh izdelkov opustiti in pri tem potrebujejo pomoč, svetujejo, da se vključijo v številne programe za opuščanje, ki so v Sloveniji brezplačno na voljo vsem uporabnikom ter po potrebi uporabljajo preizkušene, učinkovite in varne vrste medikamentozne pomoči.

Po drugih izdelkih posegajo predvsem mladi

Podatki raziskav Nacionalnega inštituta za javno zdravje tudi kažejo, da po elektronskih cigaretah, ogrevanih tobačnih izdelkih, nikotinskih vrečkah in brezdimnih tobačnih izdelkih posegajo še posebej mladostniki in mladi odrasli, kar je zelo zaskrbljujoče, saj je v tem starostnem obdobju uporaba izdelkov z nikotinom povezana s pomembnimi tveganji.

(Visited 42 times, 1 visits today)
Close