LOGO_LUPA_web

Zbiranje e-odpadkov: mreža se veča, količina zbranih odpadkov tudi

september 26, 2016

Projekt Gospodarjenje z e-odpadki (družbe ZEOS) s sloganom E-recikliraj spodbuja ločevanje e-odpadkov in odpadnih baterij. S projektom so začeli letos, trenutno so v fazi postavljanja uličnih zbiralnikov na ekološke otoke po Sloveniji.

Bolj dostopna mesta za oddajanje e-odpadkov

Letos spomladi so postavili prvih 36 zbiralnikov v Velenju in okolici, konec avgusta pa so lansirali naslednjih 30 v večjem delu Pomurja. V roku enega leta bo po vsej državi več kot 400 uličnih zbiralnikov, vzporedno bodo izvajali tudi postavitev 45 zelenih kotov v večje trgovske centre, na podeželju pa bodo potekala mobilna zbiranja.

Foto: ZEOS
Foto: ZEOS

Kako je poskrbljeno za varnost?

Ker gre za nevarne odpadke, smo na ZEOS naslovili vprašanje o tem, kako skrbijo za varnost okolice. “Ulični zbiralniki so kompaktni, namenjeni za tovrstno zbiranje in dosedanje izkušnje ostalih EU držav, ki imajo take ulične zbiralnike, tudi v primeru vandalizma, kažejo, da nikoli ni prišlo do poškodb izven zbiralnikov (okolica),” so povedali na družbi. Pred samim začetkom projekta so na 10 lokacij po državi izvedli pilotno akcijo – postavili so ulične zbiralnike in opazovali dogajanje okrog njih; le-ta je, kot pravijo, potrdila njihovo ustreznost.

“Glede odlaganja ostalih odpadkov, tistih, ki ne sodijo v ulični zbiralnik, seveda obstaja možnost. Kot je vidno iz podatkov prvega praznjenja v Velenju z okolico pa je neprimernih odpadkov v uličnih zbiralnikih zelo malo (cca. 4%),” še pojasnijo.

Trenutno stanje na terenu

V ZEOSU-u opažajo pozitiven odnos do novo nastale mreže zbiranja: “Ulične zbiralnike v Velenju in okolici smo po treh mesecih prvič praznili in z veseljem lahko povemo, da smo samo na tem območju v treh mesecih zbrali 3.898 kg e-odpadkov in 631 kg odpadnih baterij (s pomočjo 36 uličnih zbiralnikov).” Zbiralniki se redno praznijo, ves čas zbiranja tudi analizirajo lokacije, na katerih se nahajajo in optimizirajo način zbiranja.

“Namen zbiralnikov je zmanjšanje količin neustrezno odloženih mešanih komunalnih odpadkov (sortirne analize so namreč pokazale, da je kar 8% e-odpadkov odloženih mednje).”

V dogovoru z izvajalci lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki in občinami bodo, zagotavljajo na ZEOS-u, poskušali narediti čim boljšo razporeditev za gospodinjstva po Sloveniji, za podeželje pa načrtujejo tudi mobilne akcije zbiranja, ki bodo tudi bolj odročnim krajem ponudile možnost oddaje tovrstnih odpadkov.

Do konca oktobra še Ptuj, Litija, Kidričevo in Lenart

  • 30. september ob 10:00 na Ptuju: lansiranje UZ občini Ptuj.
  • 7. oktober ob 10:00 v Litiji: lansiranje UZ občinam Hrastnik, Litija, Radeče, Šmartno pri Litiji, Trbovlje in Zagorje ob Savi.
  • 14. oktobra:
    – ob 10:00 na Kidričevem: lansiranje UZ občinam Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Kidričevo, Majšperk, Podlehnik, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Videm, Žetale in Zavrč.
    – ob 13:00 v Lenartu: lansiranje UZ občinam Benedikt, Cerkvenjak, Gornja Radgona, Hoče – Slivnica, Lenart, Radenci, Sveta Ana, Sv. Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Vitanje in Zreče.

V.B.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Preberite tudi:

dunaj
Najbolje se še vedno – že 10 let – živi na Dunaju

V katerem mestu na svetu se najbolje živi? Glede na lestvico, ki jo vsako leto pripravi mednarodna svetovalna skupina Mercer, je to že 10. leto zapo ...

flowers-402094_640
Svetovni dan poezije

...  Nastran 21. marca poleg začetka pomladi obeležujemo tudi Svetovni dan poezije, ki ga je Unesco leta 1999 razglasil z ...

Foto: Teddy Verneuil, www.slovenia.info
Najbolj varno mesto za leto 2018: Ljubljana!

...  na MO Ljubljana. Manj kriminala Temu pritrjujejo tudi statistični podatki, ki kažejo ugoden trend na področju kaznivih ...  ...

Vir FB Moja Mura
Po podnebnem še Štrajk za svobodno Muro

...  Žuman 041 515 979. Organiziran bo brezplačni prevoz tudi iz Zagorja ob Savi, odhod ob 8.30 z avtobusne postaje v Zagorju ob Savi. ...